När Sauk dansar står Kallax stilla

I kväll sitter de flesta av invånarna i Kallax by bänkade framför tv-apparaterna för att heja på byns hedersmedborgare, tillika förste provsmakare, Stefan Sauk när han rör sig i dansens virvlar i det populära programmet "Let’s dance".

Skådespelaren Stefan Sauk dansar tango med sin danspartner Malin Johansson i "Let´s Dance" och byborna i Kallax håller tummarna för sin hedersmedborgare.FOTO: JONAS EKSTRÖMER

Skådespelaren Stefan Sauk dansar tango med sin danspartner Malin Johansson i "Let´s Dance" och byborna i Kallax håller tummarna för sin hedersmedborgare.FOTO: JONAS EKSTRÖMER

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

KALLAX2010-01-29 06:00
Entusiasmen är så stor att tio medlemmar i Kallax surströmmingsförening åkte ned till Stockholm för att på plats heja på Sauk senast programmet sändes.
- Vi satt i publiken och tjoade och applåderade, berättar Ulf Lindgren, byålderman i Kallax.
Efteråt blev det fest på Karlbergs slott - naturligtvis med surströmmingen Grand Kallax på menyn.
Näten får vila
När NSD hälsar på i Kallax bygdegård på torsdagskvällen lagar man föreningens kollektivt ägda strömmingsskötar så att det ska vara klara till sommarens fiske.
- Vi tar en vecka varje år för att se över näten. Det är viktigt att de yngre får lära sig så att traditionen förs vidare, säger Ulf Lindgren.
Men i kväll får näten vila i Kallax. Då följer man med spänt intresse Stefan Sauks danssteg.
- Han är verkligen duktig. Det skulle inte förvåna mig om han går till final - och då åker vi ned till finalen och hejar på honom, säger Ulf Lindgren.
Charter till festen
Även om det syns mörka moln vid "surströmmings-horisonten", EU diskuterar ett förslag om förbud mot försäljning av detta traditionstyngda livsmedel på grund av miljögifter, så låter sig inte Ulf Lindgren och de övriga entusiasterna i Kallax surströmmingsförening nedslås.
I år är det 20-årsjubileum för byns surströmming och det planeras för en hejdundrande surströmmingsfest.
- Vi har planer på en surströmmings-charter med ett plan från Stockholm som flyger upp, säger Ulf Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om