Det kalasades rejält i Kallax by

För 25:e året var det dags för surströmmingspremiär i byn som tillverkar sin egen. "Det är en riktigt, riktigt rolig byaangelägenhet", säger Eva-Britt Landelius.

Hela fiskar. Inga färdiga filéer här inte...

Hela fiskar. Inga färdiga filéer här inte...

Foto: Linnéa Bergenudd

Kallax by2015-08-20 22:18

Allt började egentligen med en studiecirkel när den gamle saltmästaren ville lära ut sina konster.

I dag har evenemanget och engagemanget vuxit.

– Vi får pengar till att rusta huset och samtidigt ha roligt, säger Landelius.

Som vanligt var det fullt utanför byagården, när det var dags för mingel.

Därefter fick hedersgästerna inta sina platser och Stefan Sauk fick äran att öppna burk nummer tre, årgång 2015.

För evenemanget ska gå i lås krävs att värdparen gör sitt.

Inger Murholm hade till uppgift att se till att potatisen inte kokade sönder.

– Det blir några pannor. Det är första året jag är på den här sidan, säger hon och berättar att man kokat 30 kilo.

I det trånga köket står även Henrik Nyström och försöker få upp burkarna. I fjol handlade det om 45 stycken.

– Det är första året jag öppnar burkar faktiskt, säger han och kallar evenemanget för sjukt trevligt.

Företagarnas Ingela Lekfalk var en av de inbjudna.

– Med mycket potatis och lök går det mesta ner, säger hon efter att ha premiärsmakat.

Helfrälst blev hon inte, men passar ändå på att prisa den norrbottniska matkulturen.

– Det smakar som sill. Jag borde ha gjort det här för länge sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om