Kalixforsbron: Ännu ingen räddning i sikte

Den gamla järnvägsbron är fortfarande rivningshotad och Trafikverket förbereder den ansökan om utrivning som ska skickas till mark- och miljödomstolen. Samtidigt vill myndigheten få till en dialog med kommunerna om brons framtid.

HOTET KVAR. Den gamla järnvägsbron över Kalixälven är fortfarande rivningshotad. Trafikverket vill emellertid få till en dialog med berörda kommuner om brons framtid.

HOTET KVAR. Den gamla järnvägsbron över Kalixälven är fortfarande rivningshotad. Trafikverket vill emellertid få till en dialog med berörda kommuner om brons framtid.

Foto: Saga Skovdahl

KALIXFORSBRON2017-01-03 14:18

– Vår ambition, vilja och tro är att vi ska få till en lösning på något sätt, säger Trafikverkets Magnus Edfast.

NSD har berättat om den rivningshotade gränsbron över Kalixälven i flera artiklar. Den togs ur bruk på 1980-talet då den järnvägsbro som används nu stod klar. Den gamla bron är dock viktig för dem som har hus och stugor på Gällivaresidan. Någon annan väg dit finns nämligen inte.

Men Trafikverkets regelverk hindrar myndigheten från att underhålla bron, som idag inte bedöms vara tillräckligt trafiksäker. Därför vill myndigheten att Gällivare och Kiruna kommuner ska ta över ägarskapet. Till saken hör att Lantmäteriet undersökt möjligheten att låta byns vägförening ta över bron - men det visade sig inte vara lämpligt.

Läs mer: "Inte heller Kiruna vill rädda järnvägsbron"

Läs mer: "En rivning vore ett bisarrt misslyckande"

I oktober skrev Trafikverket därför ett brev till kommunerna om saken. De fick till och med den 30 december på sig att meddela att man ville ta över ansvaret för bron - annars skulle Trafikverket ansöka om utrivning av den hos mark- och miljödomstolen. Båda kommunerna har svarat.

– Egentligen har inget nytt hänt. Vi kommer fortsätta med arbetet till ansökan om utrivning av bron, där ingår en miljökonsekvensbeskrivning bland annat. En ansökan om utrivning är inget man gör i en handvändning, förklarar Trafikverkets Magnus Edfast.

Men han säger också att Trafikverket skyndsamt vill få till en dialog med kommunerna om brons framtid.

– Vad det sedan resulterar i vet jag ju inte. Men det finns en vilja hos alla parter att vi ska hitta en lösning, det tror jag, fortsätter Edfast.

Det blir ni som får ligga på och kalla till möte?

– Vem som ligger på och inte vet jag inte. Men vi har till viss del bollen på grund av att vi är ägare. Och vår ambition, vilja och tro är att vi ska få till en lösning på något sätt. Primärt för de boendes skull.

Jag har pratat med två kommunalråd om det här och de var tydliga med att de inte vill ta över ansvaret för bron.

– Jag kan inte uttala mig om det. Utan det primära är att vi ska börja prata med varandra för att hitta en lösning. Och vart det lutar törs jag inte säga. Men för vår del kan vi inte ha kvar bron i vår ägo, det får vi inte med de direktiv vi har, säger Magnus Edfast.

Han berättar att Trafikverket under hösten och vintern har varit i kontakt med bybor, som förstås är oroliga och vill ha bron kvar.

– Vi vill hålla kontakt med dem, informera om vad som händer. Och det är klart att vi förstår dem, att det här är stressande och jobbigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!