”De måste öppna vårdplatserna igen”

När 73-åriga Cathrine Lindborg mådde så dåligt att hon måste ha vård fick hon inte plats på ­sjuk­huset i Kalix utan skickades till ­hälsocentralen i Överkalix. Det innebar att hennes jämngamla man måste åka 14 mil tur och retur med färdtjänst för att kunna hälsa på henne.

UTE I KYLAN. När det inte fanns någon plats på hemsjukhuset i Kalix lades 73-åriga Cathrine Lindborg in på obs-avdelningen på hälsocentralen i Överkalix – vilket har betytt 14 mils resväg med färdtjänst tur och retur för hennes jämngamla make Börje Lindborg i rullstol. Fotoförbud inomhus hindrade inte paret från att ställa upp på bild.

UTE I KYLAN. När det inte fanns någon plats på hemsjukhuset i Kalix lades 73-åriga Cathrine Lindborg in på obs-avdelningen på hälsocentralen i Överkalix – vilket har betytt 14 mils resväg med färdtjänst tur och retur för hennes jämngamla make Börje Lindborg i rullstol. Fotoförbud inomhus hindrade inte paret från att ställa upp på bild.

Foto: Maria Engström Andersson

KALIX/ÖVERKALIX2018-01-15 05:30

– Jag grät när jag fick veta att jag inte fick vara på mitt hemsjukhus, säger Cathrine Lindborg.

I hela 53 år – nästan ­exakt på dagen – har de pensionerade makarna ­Cathrine ­Lindborg och Börje ­Lindborg i Kalix varit ett par. Under ­yngre dagar arbetade ­Cathrine Lindborg med att ta hand om deras tre barn och som dagbarnvårdare. Maken körde lastbil, traktor och taxi. Sedan de blev äldre har dock båda drabbats av olika sjukdomar, vilket har förändrat deras liv.

Cathrine har förutom astma och högt blodtryck fönstertittarsjukan – en kärlsjukdom som gör att hon har svåra smärtor i benen. Sedan början på december dras hon dessutom med en kraftig infektion som gör att hon nu står på tredje sortens penicillinkur. Maken har reumatism och har därför inte så lätt att röra sig.

För närvarande får paret hjälp av hemtjänsten fyra gånger om dagen för att kunna bo kvar hemma. På ­tisdagsmorgonen förra veckan uppsökte de akuten i Kalix.

– Jag kände att jag inte ­orkade mer, att jag måste få hjälp, säger 73-åriga Cathrine Lindborg.

Hon hade då svårt att hålla balansen, kände sig tröttare än vanligt och hade svåra smärtor.

Från sjuksängen på Hälsocentralens ­obs-avdelning i Överkalix berättar hon ­dagen därpå att hon i Kalix först fick veta att hon skulle läggas in på sjukhusets rehab­avdelning – men att hon sedan fick beskedet att där var fullt och att hon ­istället skulle transporteras till Över­kalix.

– När jag sa att jag inte ville det sa de att jag annars skulle jag bli tvungen att fara hem. Jag blev så förvånad. Jag grät när jag fick veta att jag inte fick vara på mitt hemsjukhus, säger Cathrine Lindborg.

Bredvid henne sitter maken i den rullstol som han behöver efter att han för sju ­veckor sedan opererade sin söndervärkta fot.

– Mest tänker jag på honom som sitter i den där. Det är svårt för honom att färdas när han ska hälsa på mig, ­säger Cathrine Lindborg.

Börje Lindborg nickar och säger att de känner maktlöshet, ilska och oro över den försämring de tycker sig se inom sjukvården:

– Det är åt helvete när ­läkarna skickar en hit och dit.

– Min ”sänggranne” här på salen är också från Kalix. Hon har också skickats hit mot sin vilja, säger Cathrine Lindborg.

Båda makarna tror att ­orsaken till bristen på vård­platser är de nedläggningar av avdelningar som har gjorts på sjukhuset i Kalix.

– Nu får de se till att öppna dem igen, säger Cathrine Lindborg med skärpa från sjuksängen.

Paret ifrågasätter vad det kostar att transportera patienter som skulle kunna vårdas på sina hemsjukhus.

– Min färdtjänstresa hit i dag kostade 350 kronor, säger Börje Lindborg apropå detta till sin hustru.

Därefter är det dags för ­fotografering. Region ­Norrbotten har redan innan ­intervjun meddelat att det inte är tillåtet att ta ­bilder i hälsocentralens lokaler. Men Cathrine Lindborg tycker att det är viktigt att situationen uppmärksammas och tvekar inte att gå utomhus – trots femtongradig kyla och även om hon måste sätta sig ner och vila efter halva vägen.

– Folk måste få veta hur det har blivit, säger hon.

Å andra sidan finns det, enligt henne, ett och annat guldkorn i historian.

– Personalen här i Över­kalix är så fin. Nu ska prover tas. Då kanske jag kan få hjälp.

Fotnot: Cathrine Lindborg fick åka hem till Kalix på ­torsdag efter att ha skrivits ut från ­Hälsocentralen i Överkalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!