Extremt tufft för plockarna

Mycket mindre bär och mycket sämre betalt.Bärplockarsäsongen är i full gång och det är tuffa tider för de utländska bärplockarna.- De tjänar alldeles för lite pengar, säger Buntaeng Linn Deekvathok som driver Thai Take Away i Överkalix.

Somsri Johansson och Manivahn Sundqvist träffar många landsmän under bärsäsongen. Många av dem har kommit i tron att tjäna massor av pengar och får nu slita hårt för var krona.FOTO: Susanne Jansson

Somsri Johansson och Manivahn Sundqvist träffar många landsmän under bärsäsongen. Många av dem har kommit i tron att tjäna massor av pengar och får nu slita hårt för var krona.FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

KALIX/ÖVERKALIX 2009-08-20 06:00
I skogarna bortom Vitvattnet och Björkvattnet i Kalix kommun färdas en pickup med till synes van hand längs smala och slingriga skogsbilvägar och så småningom tar färden slut och tio thailändare hoppar ut.
De är rustade med gott om kläder för att hålla myggen borta, hinkar, bärplockare och påsar fastknutna på ryggen.
Och - ett glatt humör.
De talar inte och förstår inte engelska men vi förstår att de är ute för att plocka blåbär och att de kommer från trakterna kring Bangkok.
På väg ut i skogen
I Överkalix stöter vi på thailändarna Prachuab Koedpom och Apicha Kamchana.
Prachuab Koedpom bor i Överkalix och pratar utmärkt svenska och Apicha Kamchana är på besök men planerar att flytta hit då hans mamma redan bor här och idén är att börja studera, till att börja med svenska.
De är rustade med bärplockare och hink och är på väg ut i skogen.
- Vi har inte plockat så mycket bär, men lite grann, säger Prachuab Koedpom som inte har någon uppfattning om hur det gått för de många thailändare som befinner sig i länsdelen för att tjäna pengar på bärplockningen.
Tuffa förutsättningar
Buntaeng Linn Deekvathok bor i Svartbyn i Överkalix och har sin matvagn längs Storgatan.
Hon berättar att hon pratat med många thailändare som finns på orten.
- Det är ett problem att det finns alldeles för dåligt med bär och att de därför inte tjänar några pengar. Många har betalat mellan 75 000 och 80 000 Baht (thailands valuta) bara för att komma hit, och det motsvarar 12 000 kronor eller ännu mer. Det blir ingenting över när de har betalat mat och hyra för boende och bil. Många är förstås ledsna över det, säger Buntaeng Linn Deekvathok.
Uppköpare - som inte vågar framträda med namn - berättar att bärplockarna som kommer via ett bemanningsföretag är skyldiga att sälja sina bär till en viss uppköpare medan de andra är fria att sälja till vem de vill.
Blåbärspriset har i år pendlat mellan 10 och 14 kronor kilot, att jämföra med fjolårets goda bärår då blåbär gav 20 kronor kilot, och försämringen uppges bland annat ha lett till att plockare i östra länsdelen väljer att rensa sina bär och sälja dem till ett betydligt bättre pris i Finland.
Villkoren för att tjäna pengar lär vara extremt tuffa:
De fasta kostnaderna för uppehället (mat och hyra för boende och bil med drivmedel) uppges uppgå till 500 kronor om dagen vilket gör - med nuvarande uppköparpris - att bärplockarna måste plocka 36 kilo blåbär per dag för att ens bekosta sin vardag.
Minister på ingående
Ivan Harnesk är ordförande i Skogsbärbranschens intresseförening som organiserar bäruppköparna och han säger att han får signaler "åt båda hållen, både de som uppger att de hittar bra med bär och de som inte gör det".
- Förklaringen ligger väl både i var plockarna befinner sig och hur stor erfarenhet de har, säger Ivan Harnesk.
En delegation med Thailands arbetsmarknadsminister i spetsen kommer till Luleå på söndag för att träffa uppköpare och bilda sig en uppfattning om läget för de thailändska bärplockarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!