1958 var senast det begav sig. Men i mars 2015 är det dags igen. Då avgörs svenska mästerskapen i teamsprint och de långa distanserna – 50 kilometer fristil för herrarna och 30 kilometer för damerna.
– Förhoppningsvis kommer intresset för skidsporten att öka, säger Kalix Skidklubbs ordförande Lars Lundkvist som hoppas att tävlingarna kommer att följas av tusentals åskådare:
– Förhoppningsvis blir det en folkfest. Någonting som Kalixborna kommer komma ihåg i många år.
Lars Lundkvist är säker på att föreningen gör ett positivt ekonomiskt resultat i och med arrangemanget. Men det kommer krävas stöd från kommunen och kannske även näringslivet för att ha råd att renovera skidstadion inför tävlingarna.
För att kunna hålla så långa lopp som tre- och femmilen behövs en tiokilometersslinga som håller måttet. Och eftersom långloppen avgörs med gemensam start måste banorna breddas. Dessutom måste bron på stadionområdet ersättas med en ny. Bara det beräknas kosta omkring en miljon kronor, enligt Kalix kommuns kultur- och fritidschef Karl-Göran Lindbäck.
För att ha råd med investeringen görs en omprioritering i den kommunala budgeten. Men för kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) råder ingen tvekan om att SM är värt pengarna.
– Det är inte några större investeringar. Vi kan ju inte missa den här chansen, det är ju en stor grej, säger hon.
Hon är glad över att Kalix får chansen som arrangör och ser mästerskapet som en värdefull möjlighet att marknadsföra kommunen.
– Vi är fantastiskt nöjda att vi har fått det här, för det här kommer betyda jättemycket för oss.
Det finns idag ingen exakt kalkyl på vad som kommer kosta att stå som värd för SM. Och inte heller över hur stor intäkterna kan bli. Men Ellinor Söderlund är säker på att kommunen och företagen får tillbaka de pengar som investeras.
– Det här ger ju tillbaka mycket till vårt näringsliv och till orten som helhet. Plus det marknadsvärde det ger för vår kommun.
Det står även klart att skid-SM 2016 arrangeras i Piteå.