Planen: Nattåg till Haparanda

Pendeltågstrafik på Haparandabanan ska vara ett faktum 2018. Nu ställer kommunpolitikerna i Kalix och Haparanda in siktet på nattågen.

Visionen. Politiker i Haparanda och Kalix hoppas att de i framtiden kan kliva på nattågen mot Stockholm i sina hemorter.

Visionen. Politiker i Haparanda och Kalix hoppas att de i framtiden kan kliva på nattågen mot Stockholm i sina hemorter.

Foto: Kurt Engström

Kalix/Haparanda2016-02-11 20:07

Nattågens avtalsperiod är i sitt slutskede och ett nytt dokument ska tas fram för att kunna träda i kraft i slutet av 2018. En utredning pågår och dess resultat ska presenteras under våren.

En punkt som ses över är möjligheten att ge nattågen mellan Stockholm och norra Sverige en anslutning till Haparandabanan. Vagnarna ska i sådana fall stuvas om i Boden så att den som kliver på eller av i Kalix respektive Haparanda inte ska behöva byta tåg.

Trafikverkets förstudie bedömer att en sådan lösning skulle ge en tidsvinst på mellan 60 och 90 minuter för en påstigande i Haparanda.

– Det är klart det skulle underlätta och öka attraktionskraften kring järnvägstrafiken. Man kan kliva in i sovvagnen och vila och stiga av i Stockholm. Vi strider för att göra det till en attraktiv infrastruktur, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara (S).

Waara har tillsammans med Tommy Nilsson som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Kalix uppvaktat Trafikverket och lobbat för att få nattågen till östra Norrbotten.

– Vi gör vad vi kan för att lyfta frågan till de statliga myndigheterna. Så fort persontrafiken är i gång är det aktuellt att också ha nattåg, säger Waara.

Men Trafikverket möter önskemålet med skepsis. Förstudien talar om att marknaden i Kalix och Haparanda är begränsad och att tidsvinsten till Boden inte är så mycket värd sett till hela resan till Stockholm.

Att koppla loss vagnar och skicka dem österut skulle dessutom vara kostsamt. Inte minst med tanke på att det skulle krävas ett extra lok.

– Det är inte så lätt att få någon bärkraft som läget ser ut nu. Som man kan förvänta sig är det för få resenärer, säger Trafikverkets utredare Dan Lundholm.

Lundholms och Trafikverkets bedömning är att de bussanslutningar som i dag finns till järnvägsstationen i Luleå är tillräckliga.

– Vi bedömer inte att det här skulle ge några tillgänglighetsförbättringar utöver det som kan uppnås i dag.

Peter Waara tycker att regionen blir förbisedd.

– Jag är inte 100 procent säker på att Trafikverket förstår den enorma potential som finns här uppe.

Det hopp Dan Lundholm kan skänka Kalix- och Haparandaborna är den dagtågsverksamhet som är tänkt att starta 2018. Han tror att den i första hand kan öka tillgängligheten till nattågen och i förlängningen göra en nattågslinje mer intressant.

– Då kanske någon av de kommersiella aktörerna är intresserade av att ta upp trafiken. Vi välkomnar om det skulle bli så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!