Bussolyckan utreds som vårdslöshet

Bussolyckan i Finland utreds av polisen som vårdslöshet i trafik. På lördagskvällen bekräftade polisen att tre av de omkomna var hemmahörande i Kalix.

25 augusti 2018 22:00

Det var på fredagseftermiddagen som en buss med 21 passagerare, varav många från Kalix, störtade från en bro och ned på ett järnvägsspår i finska Kuopio. Tre kvinnor och en man omkom och ytterligare fyra personer skadades allvarligt i olyckan.

Finska olycksutredningscentralen har i sin haveriutredning hittills konstaterat att bussen höll en mycket hög hastighet vid tillfället för olyckan, som av polisen utreds som allvarlig vårdslöshet i trafik, enligt Sveriges Radio.

På lördagskvällen bekräftade polisen att tre av de omkomna och 13 av de 16 skadade bor i Kalix kommun.

Under söndagen kommer några av de som var med i bussolyckan tillbaka till Kalix, skriver kommunen på sin hemsida.

— Vi har beredskap för att hjälpa de drabbade när de återvänder till Kalix, säger krissamordnare Agneta Lipkin.

Kommunen meddelar även att församlingsgården Änglagård kommer att vara öppen under söndagen mellan klockan 9.00 och 17.00.

Uppdatering 09.00:


Universitetssjukhuset i Kuopio meddelar att tio av de som vårdats där fått lämna sjukhuset och åka hem. Fyra personer vårdas fortfarande på intensiven och fem på vårdavdelningar.

Några av de som skadades i olyckan kommer under söndagen att få lämna universitetssjukhuset i Kuopio och åka hem till Kalix.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!