Vuxenpsykiatrins personal utsatt
Kalix. Hot eller våld mot personal inom vuxenpsykiatrin blir vanligare. Under 2008 har polisen kallats till två incidenter i Kalix.
Dörrarna till vuxenpsykiatrins mottagning i Kalix var olåsta vid Arbetsmiljöverkets inspektion. Det blev en prick i protokollet.foto: bosse johansson
Foto:
Den 20 maj och 4 juni besöktes enheterna i östra Norrbotten. Då framkom bland annat följande:
Larm saknas
I Kalix saknas larm i samtals- eller arbetsrum, vilket gör att personal inte kan kalla på snabb hjälp om de utsätts för hot eller våld. Samma sak gäller för läkemedelsrummet och i det rum där sjukgymnaster behandlar patienter. Ett extra minus för det sistnämnda är att rummet ligger långt ifrån övriga, vilket försvårar om hjälp behöver tillkallas.
Inte heller i lokalerna i Haparanda, Överkalix och Övertorneå finns möjligheten att larma.
Vidare framkom att det är oklart vem som ska ta emot eventuella larm och vilka åtgärder som ska vidtas. Dessutom saknas det rutiner för kontroll av underhåll av befintliga larm.
Arbetsmiljöverket kräver därför att larm installeras där sådana saknas och att rutiner tas fram och regelbundet kontrolleras.
Mottagningsdörren olåst
Vid hembesök saknas rutiner för att meddela var besöken ska göras och beräknad tidsåtgång. Vid dessa tillfällen har personalen inte tillgång till larm.
Här kräver verket att rutiner ska upprättas: Vilken risk utsätts personalen för vid hembesök? Vem har ansvar för att kontrollera att inget hänt under dessa besök?
Inspektionen visar att dörrarna till mottagningen i Kalix är olåsta, vilket gör det möjligt för obehöriga att ta sig in, både i lokaler och bakom receptionsdisken. Vid mottagningen hanterar personal både läkemedel och pengar, något som ökar riskerna för hot eller våld.
Vidare konstateras att lärarrummet i Kalix har låsvred på insidan. Det kan leda till att personal kan bli inlåst med patient. Rummet saknar dessutom larm.
De två senare punkterna är också något som Arbetsmiljöverket vill ha åtgärdade.
Sällan full bemanning
Bemanningssituationerna i Kalix och Haparanda kritseras också, då den sällan är fulltalig. Det gör att personalen känner stress. För att försöka förbättre detta kräver verket bland annat att det klart måste framgå vilka arbetsuppgifter som då är prioriterade.
Även vuxenpsykiatrin i Piteå och Gällivare har granskats. Brister som återkommer är frånvaron av larm - bland annat i Gällivare, Pajala, Kiruna och Jokkmokk.
Möblering försvårar reträtt
På dessa orter får också möbleringen kritik, då den försvårar en eventuell reträtt från person som hotar eller tar till våld.
Senast den 1 november vill Arbetsmiljöverket ha svar på vilka åtgärder som vidtagits.
Divisionschefen för vuxenpsykiatrin, Stefan Bergström, var på måndagen ovetande om resultat av tillsynen och ville därför inte kommentera de krav som Arbetsmiljöverket ställer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!