”Viktigt med gårdsbutiker”

Kalixbon Jaana Alamäki Enström följde sin inre längtan och bytte kontorsjobb mot arla och hårt arbete i egna ladugården. Med hjälp av sina getter ska hon nu starta mejeriet Kalixost i en gammal lanthandelslokal.

OSTTILLVERKARE. Mejeriet ska producera alltifrån salladsost till getost.

OSTTILLVERKARE. Mejeriet ska producera alltifrån salladsost till getost.

Foto: Tomas Nilsson

KALIX2014-08-11 12:01

När NSD träffar Jaana Alamäki Enström på gården i Bondersbyn en solig sommardag har hon precis nåtts av ett glädjande besked från Livsmedelsverket. Hon har fått tillstånd att bedriva eget mejeri och ska nu, efter ungefär ett år av planering, dra i gång en ostproduktion.

– Lantbruket är mitt kall. Det är så jag känner inför det. För mig är det inga problem att stiga upp halv fem på morgonen och mjölka getterna. Det är något som jag tycker om, säger Jaana Alamäki Enström och ler.

Hon har i dagsläget tolv fullvuxna getter och sex killingar. Längre fram ska hon ha trettio fullvuxna getter som ska förse henne med den mjölk som sedan omvandlas och förädlas till allt från fetaost till getost. Osten ska göras på opastöriserad mjölk, det vill säga mjölk som inte är upphettad.

– Tanken är att jag ska sälja ostarna på mejeriet där jag även ska driva en liten gårdsbutik. Sedan ska jag också sälja ostar till vissa matbutiker, det är ett par stycken som redan har visat intresse, säger hon.

Jaana Alamäki Enström bjuder NSD:s reporter på kaffe med egen getmjölk liksom egenproducerad kaffeost. Därefter åker vi till mejeriet som ligger i byns gamla lanthandel någon kilometer från gården. Hon har ihop med sin man byggt om husets källare till ett mejeri.

– Förutom försäljning av ost kan man ha ett café på entréplanet och även arrangera rundvandringar för besökare. Jag tror att många uppskattar att ha en närmare relation till maten och dess ursprung. Därför tycker jag att det är viktigt med gårdsbutiker, säger hon.

Innan hon sadlade om till lantbrukare arbetade hon som studievägledare på en skola i Kalix. Hon trivdes men kände samtidigt en inre längtan efter att stanna upp och göra någonting annorlunda. Hon gick en ystningskurs för att lära sig grunderna i osttillverkning och köpte sedan sina första getter.

– Jag valde getter därför att de är lite mindre och mer hanterbara än kor, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att vara sann mot sig själv. Om du känner en längtan efter att göra något, vad det än må vara, och sedan inte gör det så tror jag inte att det är hälsosamt i längden, säger hon.

Vad har du fått för reaktioner?

– Många säger ”wow!” och tycker att det är häftigt att jag har vågat ta steget och bli min egen. Även om jag mådde bra förut så hade jag nog inte varit lika tillfredsställd med livet om jag inte hade blivit lantbrukare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!