Ända sedan han var liten har Andreas Wikström tillsammans med sin bror och pappa fiskat.
– Vi lade ut nät och var mycket på sjön. Jag har alltid vetat att jag vill fiska, jag är född till fiskare. Jag älskar helheten, naturupplevelsen, dofterna, vattnet, fisken, sälarna och fåglarna. När jag kommer till ytterslandet och havet breder ut sig är jag hemma, säger Andreas Wikström.
Han är en av få fiskare som fascineras av sälar.
– Det finns för mycket säl, men de har rätt att finnas och är väldigt fina djur, fascinerande.
Sälen är en av anledningarna till att Andreas Wikströms fisketurer blir långa. Han lägger ut näten på kvällen och vaktar dem sedan under natten. Ibland får han skrämma bort sälar som kommer för att vittja näten. Andreas Wikström beskriver en tillvaro i samspel med naturen, en natur med skiftningar och nycker, en natur att älska och ha respekt för.
– Det har hänt att jag snubblat i båten och åkt över bord. Efteråt har jag tänkt att jag haft tur att inte båten åkt iväg, utan att jag fått tag i relingen. Även fast jag alltid har flytväst finns det alltid risker.
Det är traditionellt sätt som han fiskar på, med garnnät. Huvudfisket är sik.
– De flesta yrkesfiskare fiskar med fällor och trål.
Han har fått kämpa för att få sin yrkesfiskarlicens. Tre gånger fick han nej, men i maj i år gick det igenom.
– Det normala är att licensen tas över, det är ganska unikt att få en ny fiskelicens. Sveriges Lantbruksuniversitet har visat att siken har ökat i Bottenviken så nu fick jag fiskelicensen. Jag har rätt att fiska sik, men inte lax.
Han har satsat mycket på utrustning. Han har livsmedelsgodkända fiskbingar, han rensar fisken på isblock direkt i båten och håller den kyld med ismaskin till kunden. Kunderna kommer från Kalix, Boden, Luleå, Haparanda, Gällivare, Pajala och Skellefteå.
– Trycket är stort, jag blev överrumplad och är ödmjukt tacksam. Siken är populär att röka och det är svårt att få tag på dagsfärsk sik. Att vara primärproducent är ett stort ansvar.
Att fiska sik bygger på erfarenhet. Var siken finns varierar med lufttryck, hög-eller lågvatten, temperaturen i vattnet och från vilket håll det blåser. Han fiskar också abborre och tanken är att fiska strömming, men i år hann han inte med det. Som yrkesfiskare samarbetar han med Havs-och vattenmyndigheten.
– Jag rapporterar in hur mycket jag fångat och var, jag för en fångsjournal med GPS-koordinater och meddelar hur många nät som jag haft ute. Jag förstår att det måste finnas kontroll, det handlar om hållbart fiske och fiskförvaltning. Inom Norrbottens kustfiskares producentorganisation verkar vi för fortlevnad.
Båten heter HA 80 Emma.
– Det är ett vackert tjejnamn, om jag fått en dotter hade hon fått heta Emma. Emma är en av Norrbottens minsta fiskebåtar.
Många yrkesfiskare säger att det blivit svårare att bedriva fiske. Mycket regler, pappersarbeten och tillstånd.
– Jag tycker inte att det är några problem. Kanske för att jag är så ny, jag vet ingenting annat. Det finns andra fiskare som till och med skrattat åt mig och sagt att det aldrig kommer att gå. Jag har satsat ett sexsiffrigt belopp och har kunnat betala av mycket redan i sommar. Det går.
Andreas Wikström är lycklig över sitt yrkeskall.
– Frihetskänslan vid kustbandet är enorm. Jag blir ofta känslosam, jag känner mig fantastiskt priviligierad som får vara där ute och göra det jag älskar, säger Andreas Wikström.