Vice ordförande om jävet: "Jag håller mig undan"

Politiker i krisledningsnämnden - och delägare i företag som gynnas av besluten. Hur ska det hanteras? "Jag håller mig undan och ser till att inte ha någon inblandning i frågan" säger Jan Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Det är en balansgång, för risken finns att vi blir hämmade. I vissa frågor är vi alla berörda av besluten, som exempelvis när det gäller avgifter för vatten och avlopp och sophämtning" säger Jan Nilsson.

"Det är en balansgång, för risken finns att vi blir hämmade. I vissa frågor är vi alla berörda av besluten, som exempelvis när det gäller avgifter för vatten och avlopp och sophämtning" säger Jan Nilsson.

Foto: Jonas Andersson

Kalix2020-06-07 05:44

Jan Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, är delägare i Nordic Lapland Adventure i Frevisören.

Linda Frohm (M), regionråd och kommunpolitiker, är delägare i hotell Valhall.

Båda är med i krisledningsnämnden, Jan Nilsson som ordinarie ledamot och Linda Frohm som ersättare.

Jan Nilsson säger så här om hur han hanterar frågor som rör företaget han är delägare i:

– Jag håller mig undan och ser till att inte ha någon inblandning. Det är något jag lärt genom alla år. Jag var förstås inte med när beslutet om beredskapsboenden togs.

Linda Frohm säger att den aktuella frågan varit lätt att hantera:

– Jag är inte ordinarie ledamot i krisledningsnämnden, som ersättare i kommunstyrelsen kan jag kallas in och jag har varit med på någon information. Idén kring köp av beredskapsboende har inte diskuterats i partigruppen, bara i krisledningsnämnden. Jag var naturligtvis inte med när beslutet togs.

Jan Nilsson säger att det är viktigt att så många yrken som möjligt finns representerade i politiken, även företagare:

– Det är synd att vi på något sätt ifrågasätts. Bara kommunalrådet är heltidsarvoderad, vi andra måste ha ett jobb vid sidan om politiken - om vi inte kan välja att vara tjänstlediga trots att vi inte är heltidsarvoderade. Jag vet inte hur det här med jäv fungerade förr, men jag tycker att vi är riktigt bra på att anmäla jäv och vi påminner varandra också. Det är en balansgång, för risken finns att vi blir hämmade. I vissa frågor är vi alla berörda av besluten, som exempelvis när det gäller vatten, avlopp och sophämtning.

Linda Frohm säger att det politiska systemet ska spegla befolkningen och att frågor nära inpå förekommer hela tiden:

– Det kan vara skolnedläggning eller start av en skola eller andra frågor som har större påverkan än den nu aktuella. Risken finns att vi aldrig kan ta några beslut, för vi berörs av dem på något sätt, och det är en massa frågor som fritidspolitiker måste hantera.

Vad om beredskapsboendena?

– Det är en stor trygghet att veta att kapaciteten finns, vi är inte ute ur krisen, vi har en samhällssmitta nu. Vi vill inte vara del av en politik som tagit för få beslut heller. Vi har varit i framkant, vi har varit snabba, det finns konsensus i politiken och det är en enorm styrka, säger Linda Frohm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!