Vice kommunalrådet: "Vi rättar till felen"

Jan Nilsson (S), vice kommunalråd i Kalix, är delägare tillika ordförande i styrelsen för Nordic Lapland Adventure AB som driver anläggningen i Frevisören. En verksamhet som har haft bristfällig avloppsanläggning samt saknat vissa bygglov.

Bastun uppges tidigare ha stått mer undanskymd, nu står den med utsikt över vattnet.

Bastun uppges tidigare ha stått mer undanskymd, nu står den med utsikt över vattnet.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-07-05 17:03

Nordic Lapland Adventure AB:s ärenden på samhällsbyggnadsnämndens bord hade sin början 2017. Det kom då in klagomål på avloppsanläggningen som betjänade företagets verksamhet, restaurang och camping i Frevisören.

Verksamheten saknade tillstånd för den befintliga avloppsanläggningen och företaget hade 2018 ansökt om bygglov för ytterligare åtta campingstugor.

I februari 2019 meddelade samhällsbyggnadsnämnden företaget förbud att koppla på ytterligare avlopp på den aktuella avloppsanläggningen i befintligt skick. Kravet var ny eller kompletterande lösning, till beslutet kopplades ett vite om 150 000 kronor att så skulle ske.

”Utredning pågår och konsult är anlitad i ärendet” uppgav företrädare för Frevisören, som vidare uppgav att en lösning för avloppsituationen skulle vara på plats inför sommarsäsongen 2019.
– Avloppsfrågan löstes då, säger Jan Nilsson.

I mars 2020 hade samhällsbyggnadsnämnden två andra ärenden rörande Nordic Lapland Adventure AB.

Samhällsbyggnadsförvaltningen hade i maj 2019 och februari 2020 upptäckt att det uppförts bygglovspliktiga komplementbyggnader – en bastu och ett förråd – kring fastigheten.

Gällande båda byggnaderna hade företaget kommit in med bygglovsansökan, men inte kompletterat ärendena som efterfrågat. På plats konstaterades att varken bygglov för nybyggnation eller ett startbesked för att få påbörja åtgärderna fanns.

Jan Nilsson säger att bastun fanns på området när han och övriga delägare köpte anläggningen – att den är från den tid när kommunen ägde och arrenderade ut anläggningen – vilket betyder att den då stått utan bygglov i många år.

– Bastun stod mer undanskymd, mot skogen till, tidigare. Förrådet fick vi av en granne, vi ställde det hos oss och vi hade bara inte hunnit göra klart handlingarna till bygglovet, säger Jan Nilsson.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade om bygglov i efterhand, avseende båda byggnaderna, samt byggsanktionsavgifter på 13 718 för bastun och 11 625 kronor för förrådet. Företaget överklagade sanktionsavgifterna.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i juni i år att – i båda fallen - sänka sanktionsavgifterna till hälften med motiveringen att de tidigare beslutade avgifterna ”inte står i rimlig proportion till åtgärden”.

De nya sanktionsavgifterna blev alltså 6 859 kronor respektive 5 812 kronor. Jan Nilsson är vice ordförande i kommunstyrelsen i Kalix.

Hur ser du på att du som är vice kommunalråd inte har följt regelverket?
– Jag är politiker och företagare. Min huvudsakliga syssla i företagandet är att driva företaget och verksamheten framåt, och det kan bli fel ibland. Om det blir fel så rättar vi till det. Det är ingen som avsiktligt gör fel, men det kan bli fel ändå. Vem gör aldrig fel? Den som är helt felfri, den är passiv, säger Jan Nilsson.

Du har ju förflutet som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, borde inte du ha koll på dessa regler?
– Det innebär inte att jag har koll på allt. Det här händer alla som håller på med företagande, det är inget konstigt med det. Det viktiga är att vi rättar till det som blivit fel, säger Jan Nilsson.

Sebastian Jonsson, delägare i företaget:
– Jag vet inte om vi hade kunnat undvika detta. Bastun fanns och förrådsbyggnaden behövde vi ställa någonstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!