Vd:n om konkursen: "Jag sitter ännu med öppna sår"

– Det är så tungt. Vi hade aldrig önskat det här utfallet, säger Olov Englund, vd SA Englund, apropå konkursen för familjeföretaget.
Arbetsförmedlingen beskriver en relativt låg arbetslöshet i Kalix och en bra arbetsmarknad i länet.
– Nattsvart är det aldrig i Kalix, säger näringslivsprofilen Bernt Sturk.

"Det är så tungt. Vi hade aldrig önskat det här utfallet" säger Olov Englund.

"Det är så tungt. Vi hade aldrig önskat det här utfallet" säger Olov Englund.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2025-01-09 18:00

Nyheten i korthet

  • Familjeföretaget SA Englund i Kalix har ansökt om konkurs, vilket påverkar omkring 80 anställda. VD Olov Englund beskriver situationen som "tung" och "ledsam".
  • Trots konkursen och andra företags nedläggningar, beskrivs arbetsmarknaden i Kalix och länet som relativt stark. Arbetsförmedlingen i Kalix har 55 annonser med totalt 136 lediga jobb.
  • Näringslivsprofilen Bernt Sturk tror att företaget kan återhämta sig tack vare dess kompetens och historiska bakgrund. Han uppmanar kommunen till tät dialog med näringslivet och utbildningsinsatser för att stödja arbetssökande.

NSD har berättat att styrelsen i SA Englunds har ansökt om konkurs och att ett 80-tal anställda är berörda.

undefined
SA Englunds i konkurs, ett 80-tal anställda berörs.

Olov Englund berättar att han och hans syster Jenny Englund Isaksson, som också är delägare, informerade personalen på torsdagsmorgonen.

– Det blev ett viktigt och känslosamt möte. Det är förstås många frågor som hänger i luften, det är ledsamt att så många drabbas och det finns så klart en oro som jag har respekt för, säger Olov Englund.

Konkursförvaltaren Hans Andersson berättade vad som händer närmast.

undefined
Olov Englund.

Framtiden, det finns synpunkter om att företaget kan komma igen?

– Det är alldeles för tidigt att svara på det. Jag sitter ännu med öppna sår, jag har inte ens blivit ärrad ännu, säger Olov Englund som tillägger att det förstås kommer ljusare tider, efter lågkonjunkturen, för byggbranschen.

De senaste nio månaderna har det aviserats att drygt 250 arbetstillfällen försvinner, eller riskerar att försvinna, från Kalix:

  • Responda group AB berättade i april 2024 att de vill flytta verksamheten med totalt sammanlagt 120 arbetstillfällen till Haparanda, medarbetarna skulle dock erbjudas att jobba kvar hemifrån.
  • Careium AB aviserade i september 2024 att de avser flytta 30-40 arbetstillfällen till Luleå.
  • Rolfs såg har sagt upp ett tiotal medarbetare, vilket motsvarar en tredjedel av hela personalstyrkan.
  • SA Englunds, med ett 80-tal anställda, ansöker om konkurs.
  • Därtill kommer nedläggningar där också några anställda berörs, som exempelvis Eurosko som stänger inom kort.

Torbjörn Nyström är kontorsansvarig vid arbetsförmedlingen i Kalix.

undefined
"SA Englunds konkurs är otroligt tråkig och rejält oväntad. Det är ett anrikt företag som funnits i generationer i Kalix" säger Torbjörn Nyström.

Han säger att ett 20-tal vid Responda group AB blev arbetssökande i och med företagsflytten och att företaget har kvar en mindre del av verksamheten i Kalix.

De senaste tråkiga händelserna i näringslivet i Kalix är förstås inte ännu med i statistiken, det är inte säkert att alla kommer dit heller.

Kalix kommun har enligt senaste statistiken, som speglar november 2024, en arbetslöshet på 4,8 procent. Den siffran är 0,7 procent lägre än samma tid 2023, men högre än arbetslösheten i länet på 3,9 procent i november 2024, vilket är 0,2 procent lägre än samma tid 2023.

– SA Englunds konkurs är otroligt tråkig och rejält oväntad. Det är ett anrikt företag som funnits i generationer i Kalix. Vi ska komma ihåg att det är kvalificerad arbetskraft som berörs i de aktuella fallen. När det gäller byggnadsarbetarna så kanske inte alla hittar jobb i Kalix, men sett till arbetsmarknaden i länet ser det bra ut på byggsidan, säger Torbjörn Nyström.

undefined
Arbetsförmedlingen.

Han beskriver jobben i Kalix som "blandad kompott", de har 55 annonser med totalt 136 lediga jobb nu, en del är sommarjobb.

– Många jobb är inom vård och omsorg i Regionen och kommunen. Mark- och anläggningsbranschen är ett annat exempel, de har också behov av medarbetare, arbetsledare och på produktionssidan, säger Torbjörn Nyström.

Bernt Sturk är en näringslivsprofil i Kalix, han var kommunalråd och arbetade mycket med näringslivsfrågor. Han var i fronten i politiken i Kalix i tio år, fram till 1997, och innan dess samma i många år i Pajala.

undefined
Bernt Sturk säger att tät dialog och utbildningsinsatser är vägar framåt.

– Nattsvart är det aldrig i Kalix. Vi har haft och har en sådan bredd på näringslivet och det är en styrka, säger Bernt Sturk.

Han säger, apropå de många arbetstillfällen som riskerar att försvinna, att tipset till kommunen är att ha tät dialog med näringslivet.

Han säger att utbildningsinsatser, utifrån idén om vad som är framtidens yrken, är en väg att gå för att fånga upp arbetssökande.

På hans tid var det kompetensutveckling inom tjänstesektorn, satsningar som ska ha fallit väl ut. I samband med hotet mot, och också stora uppsägningar vid, pappersfabriken i Karlsborg lyckades de tillsammans landa etableringen Kalix Tele 24 och senare Hedera.

– Jag tänker avseende SA Englunds att det måste gå att komma vidare, där finns så mycket kompetens och en historisk bakgrund. En konkurs är inte alltid slutet för ett företag, säger Bernt Sturk.

Birgitta Larsson är näringslivschef i Kalix kommun och likt många andra beklagar även hon SA Englunds konkurs.

undefined
Birgitta Larsson berättar att det är ett ständigt pågående jobb att stärka företagsklimatet i Kalix. Arkivbild.

– Det är ett hårt slag för Kalix då SA Englund är ett familjeägt företag med en lång och betydelsefull historia i vår kommun. Våra tankar går till de omkring 80 anställda som nu påverkas, deras familjer och företagsägarna som har investerat så mycket i verksamheten.

Många arbetstillfällen har försvunnit, eller riskerar att försvinna, inom kort.

– Det är sorgligt att flera företag tvingats avveckla sin verksamhet det senaste året, och det är något vi tar på stort allvar. Vi arbetar ständigt med att hitta lösningar och skapa förutsättningar för att stärka företagsklimatet i Kalix, säger Birgitta Larsson.

Kritiska röster på stan hävdar att det händer för lite inom näringslivets utveckling i Kalix, något som hon tar på stort allvar.

– Vi tar alla åsikter på allvar, och därför är det viktigt med en tät dialog mellan kommunen, företagen och invånarna. En prioriterad fråga för Kalix kommun är att skapa bra förutsättningar för näringslivet, säger Birgitta Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!