Fackordföranden: "Schemafrågor oroar mycket"

Facket Kommunal i Kalix ser fortsatt en oro bland medlemmarna inom vård och omsorg avseende schemafrågan. "Jag önskar att vi visste vad som finns bakom nästa krön" säger Mona Rosenlid, ordförande Kommunal Kalix.

Personal inom vård och omsorg med beskedet att de behöver de fridagar de har för återhämtning.

Personal inom vård och omsorg med beskedet att de behöver de fridagar de har för återhämtning.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-10-15 06:30

Vi har berättat att anställda inom vård och omsorg, Kalix kommun, är oroliga över vad som ska hända med deras scheman.

– Vi är rädda om våra fridagar, vi behöver dem, vi har ett tungt jobb, sade Nanna Hedman Nilsson.

Arbetsgivaren hade aviserat att de utgår från centrala avtal om antal lediga dagar per sexveckorsperiod, vilket innebär att de som jobbar heltid kan komma att behöva arbeta en dag mer under perioden och för de deltidsarbetande kan det innebära två eller tre arbetsdagar till på perioden.

Det ändrades senare till att schemat ska göras om till åttaveckorsperioder för alla.

"Ingenting är bestämt" sade Anna-Lena Andersson, socialchef, då apropå farhågorna med hänvisning till arbetet med överkapaciteten.

Hon gav också beskedet att den överkapacitet som finns till följd av att alla som vill får jobba heltid ska hanteras och analyseras i arbetsgrupper och att det arbetet skulle påbörjas efter jul.

Nya scheman tar nu form.

– Det kan innebära viss förändring, det är vanligt och normalt då vi har olika verksamheter, olika brukare och olika förutsättningar, säger Anna-Lena Andersson.

Mona Rosenlid säger att antalet fridagar i praktiken skiljer sig åt, det finns arbetsplatser som redan ligger på avtalets miniminivå och arbetsplatser där schemat medger fler fridagar än så.

Likaså finns det arbetsplatser där anställda jobbar varannan helg, medan andra jobbar var tredje eller två av fem helger.

– Idén är att det ska finnas en samsyn, att det inte ska vara så stora skillnader, även om det måste finnas variationer, säger Mona Rosenlid.

Arbetsgruppen kring hur överkapaciteten ska användas ska bestå av en representant från varje särskilt boende och hemtjänsten, två representanter från de större enheterna.

– Det är jättebra med arbetsgrupper. Jag önskar att arbetsgruppen satt och jobbade just nu, jag önskar att vi visste vad som finns bakom nästa krön, men arbetet måste få ta tid. Schemafrågor oroar mycket för de påverkar så mycket.

Vad tror du kommer ut av det här?

– Jag tror att det kommer att krävas att vi blir mycket mer flexibla. Det finns enheter där medarbetarna sedan många år tillbaka arbetar på avdelningen eller i gruppen intill om det saknas folk där, men det finns också enheter där den ordningen inte ännu har verkställts, säger Mona Rosenlid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!