Töre är först ut, regionen har klart med hyresavtal i fastigheten på torget, i samma byggnad där busstationen och en restaurang finns.
Det finns också planer på att öppna servicepunkter i Morjärv och Sangis.
Jenny Andersson, enhetschef vid Kalix hälsocentral samt vid filialen och servicepunkterna som nu startar, säger att förändringen ingår i omställningen för god och nära vård och att det känns bra att komma närmare många människor.
Filialen i Töre kommer att ha öppet en dag i veckan och servicepunkterna i Morjärv och Sangis kommer att ha öppet en dag varannan vecka och alla tar emot bokade besök efter rådgivning och bokning med Kalix hälsocentral.
Mindre omläggningar, provtagning, vaccinationer men också barnhälsovård och samtalsstöd är exempel på vård som kan komma i fråga på enheterna.
Det är personal som redan finns vid Kalix hälsocentral som kommer att åka ut till de nya enheterna.
– Allt är föränderligt, det är patienternas behov som styr och vi anpassar verksamheterna utifrån det. Vi börjar i Töre i mindre skala inom kort och i större omfattning från årsskiftet, säger Jenny Andersson som ser stora förbättringar för många patienter.
– Det är många långa sträckor att resa inom kommunen och det kan bli extremt dyrt för den enskilde att åka in till centrala Kalix. Det finns patienter som åker sjukresa tur och retur från Töre för en provtagning som kanske tar fem minuter. De, och många andra, kommer att kunna få hjälp i byn.
Linda Frohm, M, regionråd, säger "satsningen är helt i linje med det vi gick till val på, att decentralisera vården, ha den närmare folket".
– Det är viktigt att öka tillgängligheten, det är väldigt olika med tillgängligheten inom länet, och också att titta på andra arbetssätt.
Kristina Enholm säger "det är så efterlängtat" apropå nyheten om satsningen i Töre.
– En förtida julklapp! Jag vet att Norrbottens sjukvårdsparti har drivit saken i sin valkampanj. Vi förlorade ju distriktssköterskan i Töre och har nog varit helt utanför våra drömmar att få tillbaka den. Det har varit som ett mantra "inte ens distriktssköterskan fick vi ha kvar här". Det här betyder allt för Töre, det ger så mycket framtidstro. Jag hoppas verksamheten kommer i gång bra och att den så småningom utökas, säger Kristina Enholm.