Validering – en väg till behörighet

Anställda vid SiS Johannisbergs ungdomshem i Kalix och Sävast har fått kompletterande utbildning och validering till behandlingsassistenter. "Myndigheten gör en jättesatsning" säger institutionschefen Tomas Fjellvind.

VALIDERING. Anställda vid Johannisbergs ungdomshem har fått möjlighet att komplettera och validera för behörighet till behandlingsassistent. "Jättebra för verksamheten och för de enskilda medarbetarna" säger Tomas Fjellvind.

VALIDERING. Anställda vid Johannisbergs ungdomshem har fått möjlighet att komplettera och validera för behörighet till behandlingsassistent. "Jättebra för verksamheten och för de enskilda medarbetarna" säger Tomas Fjellvind.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-11-13 21:01

Det är Reveljen Centrum för vuxnas lärande och utveckling i Sollefteå som, på uppdrag av Statens institutionsstyrelse (SiS), har arbetat med kompletterande utbildning och validering av behandlingsassistenter på institutionerna Johannisberg (Sävastgården ingår) och i Vemyra.

I den här omgången berörs, för länets del, fyra anställda i Kalix och två i Sävast.

Självskattning, individuella samtal, gruppövningar och mycket annat har ingått och i dagarna är det examensdags.

Tomas Fjellvind säger att ytterligare fem anställda är aktuella för validering i nästa omgång och då kommer totalt mellan 15 och 20 anställda ha fått möjligheten.

– Vi har medarbetare som arbetat i 15, 20 år och har en fantastiskt erfarenhet men saknar den teoretiska utbildningen. Nu får de möjlighet att komplettera med den delen och det är jättebra, säger Tomas Fjellvind som apropå behörigheten säger "nu är merparten tillsvidareanställda behöriga eller i behörighetsgrundande utbildning".

" Vårt krav är att all personal ska ha minst en tvåårig eftergymnasial utbildning, ett minimikrav som vi haft tillfällig dispens från på grund av att det är jättesvårt att rekrytera" säger Tomas Fjellvind som fortsätter:

– Rekryteringen är ett problem i hela landet. Hela vårdsektorn har det mer eller mindre svårt. Under kort tid – i samband med att Migrationsverket, kommunen och privata aktörer har öppnat tillfälliga boenden för ensamkommande barn  – så har det också blivit större konkurrens om arbetskraften.

För verksamheterna innebär kompletteringarna att de höjer den totala kompetensen.

– För individen har den här satsningen ännu större betydelse, de får papper på att de har kunskaperna och de får ökat självförtroende, säger Tomas Fjellvind som på frågan om hur insatserna påverkar lönerna säger så här:

– En utbildning i sig ger inte högre lön, det är arbetsinsatsen som bedöms. Arbetsgivaren satsar tid och den litteratur som behövs, de som gör detta har nedsatt arbetstid för att kunna göra det även om de behöver satsa egen tid också. Behandlingsassistenterna får större attraktionskraft på arbetsmarknaden, det märker vi också på att vi har en betydligt större personalomsättning än tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om