Statistik som brottsförebyggande rådet, Brå, har sammanställt visar att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor har ökat med åtta procent i landet under första halvåret 2023, jämfört med första halvåret 2022. Det motsvarar över 1100 fler brott. Ökningen är någonting som även Kalix kvinnojour har märkt av.
– Det är tyvärr mycket våld, och vi märker att det har gått längre ner i åldrarna. Det blir allt fler yngre kvinnor som kontaktar oss, säger Ann-Kristin Georgson från Kalix kvinnojour.
Finns det någon tid på året som utmärker sig mer?
– Efter sommarsemestern brukar det vara en topp, säger Mona Rönnbäck från Kalix kvinnojour innan Ann-Kristin tillägger:
– Man brukar gruva sig lite efter sommarsemestern, det är lite som en käftsmäll då att börja jobba igen. Högtider som julen exempelvis kan det vara mycket, men det är också så att många samlas och då kan det lugna ner sig.
Hur många kvinnor som ringer kvinnojouren varje vecka varierar.
– Vi kan få på mejl och i chatten också kvinnor som hör av sig. Chatten har ökat främst bland yngre kvinnor, säger Georgson.
Tidiga varningssignaler att ta fasta på är om partnern har ett kontrollbehov och är svartsjuk.
– Man förklär det hela i att man bryr sig. Partnern börjar kontrollera vilka personer kvinnan umgås med. Man pratar illa om hennes vänner så att hon själv ska tycka att ”ja det stämmer”. Man isolerar kvinnan så hon inte har något eget kontaktnät kvar tillslut, säger Mona Rönnbäck innan hon fortsätter:
– Om det finns barn med i bilden är det vanligt att männen använder sig av det, ”att jag har lika mycket rätt till barnen som du har”. Då är det många kvinnor som stannar kvar, för att finnas där för barnen hela tiden. För då är det kvinnan som får ilskan mot sig istället för barnen.
Kalix kvinnojour erbjuder skyddat boende för drabbade kvinnor och barn.
– Vi kan ta emot två kvinnor med barn. Men om vi har fullt så säger vi inte nej utan vi hjälper till att kolla hur det ser ut i grannkommunerna. Ibland kan det vara för farligt för att vara i Kalix och då hjälper vi också till att köra kvinnan till andra jourer, säger Ann-Kristin Georgson.