– Sätter du fram råa rödbetor är det inte många som kommer äta, men rödbetstrådar som hår till ansiktsmackor det vill alla ha, säger Heidi Siilakka.
Fria händer och kreativitet det är lösningen till många matproblem i skolköken, anser hon.
– Våra chefer uppmuntrar oss att testa olika grepp. All mat passar inte alla, det en del tycker är jättegott säger andra att är äckligt, med kreativitet går det att komma runt, säger Heidi Siilakka.
Vid den förskola i Haparanda där hon arbetar serveras varje dag fem olika sallader, en rätt med kött eller fisk och en vegetarisk rätt.
– Vi har slutat kalla att det för en alternativ rätt, vi har två rätter och alla äter av allt. Det vegetariska gör vi lite mindre av. Att göra maten rolig gör att barnen även vill testa det som de inte är vana vid och helt plötsligt kan de börja gilla det.
Vid förskolan serveras ofta kreativa figurer av mat och snygga uppläggningar till barnen.
– Det är roligt när barnen uppskattar det och det är roligt för oss i personalen att pillijoxa.
Hon konstaterar att skolmaten ofta kommer på agendan om hösten.
– Ofta blir föräldrar förvånade när de smakar maten, den är god. Vi lagar allt själva och har lite svinn. Ibland lagar vi mat på murrikkan ute och varje vecka är någon elev med oss och lagar mat. Barn är glada för det lilla. Att göra skolmaten roligare är enkelt, säger Heidi Siilakka.