Utpressning eller rån? 29-åringen erkänner brottet mot Swedbank

Den 29-årige estländaren erkänner utpressning men förnekar rån.Det handlar om dådet mot Swedbank i Kalix.Tidigare samma dag hade han sökt information om hur långt straff ett sådant brott ger.Syfte: Han uppges vilja ha tak över huvudet i Sverige.

KALIX2011-03-31 13:25

Förhandlingen i tingsrätten angående rånet (så lyder brottsrubriceringen) den 2 mars i år tog sammanlagt en och en halv timme.

Den misstänkte leddes in i rättssalen, han sträckte villigt fram händerna för att ta av och på handbojorna, han såg lugn ut där han satt tillbakalutad i stolen med armarna korsade över bröstet och tuggande tuggummi.

Vid hans sida; advokat Jens Arnhof.

På andra sidan rummet satt den banktjänsteman som hamnade öga mot öga med honom på banken och som sedan dess har svårt för att sova om nätterna, som drömmer mardrömmar om det inträffade, som blivit sämre på att hantera stress.

Vid hans sida; bankjuristen Lars Björk och åklagaren Folke Ailinpieti.

På telefon fanns tolken som översatte allt som sades till estniska, och som inledde med att uppmana alla talande att ta det lugnt eftersom hon inte hade fått del av undersökningen.

Rån eller utpressning?

Alla var överens om hur detta gått till och 29-åringen svarade på alla frågor.

Knäckfrågan kom att bli om detta är rån eller utpressning.

"Rån" anser åklagaren och bankjuristen som hänvisar till en färsk dom i Stockholms tingsrätt.

Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff på ett och ett halvt åt, alltså högre än minimistraffet, och utvisning som är presumtion då.

"Utpressning" anser advokaten som åberopar en hovrättsdom i ett fall som är nära nog identiskt med den nu aktuella gärningen.

Advokaten påpekar att utpressning inte har presumtion utvisning, att 29-åringen inte bör utvisas, han kom till Sverige för att söka jobb.

Den drabbade banktjänstemannen yrkar på 12 000 kronor i ersättning för kränkning samt 5 000 kronor för sveda och värk.

Den misstänkta vitsordar skadestånden och beloppen.

Väljer fängelse

29-åringen berättar att han redan under den nattliga promenaden från Torneå till Kalix bestämde sig för att råna en bank.

Samma natt tog han en paus i promenaden och sov ett par timmar i en hundkoja.

Han googlade på nätet, med sin telefon, för att få fram hur långt fängelsestraff ett bankrån skulle kunna ge.

Efter bankrånet valde han att stanna kvar i centrala Kalix, trots att han genomfört brottet utan förklädnad.

"Jag får en känsla av att du ville bli gripen, sitter du hellre på svensk anstalt än blir frisläppt ut på gatan" undrade advokaten som fick "ja till svar på båda frågorna.

Tingsrätten meddelar dom den 7 april, beslutet blev att 29-åringen som inte är sedan tidigare straffad, ska stanna i häktet tills dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om