Den första ansökan om bygglov, från 2010, gjordes av Johan Frohm från Hotell Valhall AB, som driver Kalix camping. Då var tomträtten deras, men efter en tid styckades marken upp och Hotell Valhall AB slöt ett tomträttsavtal med Kalixstugan AB, som producerar stugorna, och äger dem. Hotell Valhall har emellertid ett avtal om nyttjanderätt och hyr ut stugorna, som också fungerar som visningsstugor. Bygglovet var giltigt i fem år och gick ut den 7 juli.
– Vi ska givetvis ansöka om ett nytt bygglov. Det här är beklagligt, men ingen stor katastrof. Det är ingen annan än Kalix kommun som berörs. Jag är övertygad om att man kan ta det här på delegation och påskynda det hela, säger Ewa Hietala.
Även om inte Hotell Valhall har ansvar för att ansöka om ett nytt bygglov har de ett moraliskt ansvar, säger bolagets vd Linda Frohm, länsordförande för Moderaterna och fullmäktigeledamot i Kalix:
– Vi har ett moraliskt ansvar att hålla kolla på det här, sedan är det upp till samhällsbyggnadsnämnden att besluta om vite eller vilken åtgärd som ska göras. Vi har den här frågan på bordet idag och ska fundera på vad vi kan göra. Det första vi ska ta reda på är det juridiska, vad vi får och inte får göra, säger hon.
Tycker du att det är dåligt att ingen ansökan om bygglov kommit in i tid?
– Ja absolut, det finns ju lagar och förordningar för att man ska förhålla sig till dem. Men det är också mänskligt att det händer sådana här saker, särskilt när det är ett tillfälligt bygglov och när ägarstrukturen förändras mot hur det var från början, säger hon.
Senare under dagen säger Linda Frohm till NSD att hon fått besked om att uthyrning av stugorna ska vara okej, även utan bygglov, enligt jurister på SCR svensk camping. Hon har också kontaktat kommunen i ärendet.
Stig Carlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, kan inte säga så mycket om ärendet utan att ha satt sig in i det först:
– Men jag tycker det är slarvigt av ägarna att inte ha komit in med en ny ansökan, allt ska vara lagligt, säger han, samtidigt som han är tveksam till om ärendet kan tas på delegation.
NSD ringde upp Karl Evald, jurist vid Boverket och frågade vad som gäller för byggnader som saknar giltigt bygglov:
– Egentligen är det ju svartbyggen det är fråga om, och det betyder att byggnadsnämnden har en skyldighet att ta ut en sanktionsavgift av dem som äger byggnaderna, och i vissa fall kan det även bli fråga om att förelägga dem att komma in med en ansökan om bygglov eller ta bort dem, säger han.