Studerande vid utbildningen till lärarassistent ger utbildningen lovord.
– Vi har fått till en väldigt bra utbildning. Vi har nu två utbildningar som utbildar stödpersoner. Socialpedagog som kan jobba i skolan, men även i andra verksamheter med fokus på det sociala rummet, och då jobba direkt mot elever och kan exempelvis förebygga mobbning. Utbildningen till lärarassistent utbildar till att assistera lärarna, säger Ida Nordlund.
Regeringen har tilldelat medel för att skapa den nya skolrollen lärarassistent, detta då det i takt med att bristen på lärare ökar, ökar även behovet av att lärarna gör just det som de är utbildade till säger Ida Nordlund.
– Att utöva pedagogik inom sina ämnen för att elever ska få livslånga kunskaper.
Hon konstaterar att med hjälp av lärarassistenter slipper läraren mycket administration, allt från att hålla koll på inlämningar, att bistå med sammanställning av visst material till att avlasta med enklare kontorsjobb. Lärarassistenten kan också hjälpa till i klassrummet med att exempelvis hålla ordning och att stötta elever som behöver extra stöd eller inte orkar vänta på hjälpa, eller bara behöver få prata om någonting annat en stund, eller få ett nytt sudd.
– Alla vuxna behövs i skolan. Lärarassistenter är en ny yrkesgrupp som många blandar ihop med andra roller i skolan. Jag anser att vi har tänkt rätt och behöver komma ut med information, säger Ida Nordlund.
En sak som lärare ofta nämner som mödosamt, är just att administrationsarbetet ökat.
– Skolorna borde bli överlyckliga över lärarassistenterna och känna att de kan lämna ifrån sig uppgifter.
Ida Nordlund konstaterar att Sverige, Norrbotten och Östra Norrbotten står inför en kommande stor brist på lärare.
– Vi kan inte ha outbildade lärare, många olika personer som kommer in och undervisar, det blir ingen kvalité. Då är det bättre att göra som vården. Läkarna som är proffsen opererar och ställer diagnoser och andra sköter det som är runt omkring. Så kan skolan också göra. Men både vården och skolan är svårförflyttade organisationer och det tar tid med förändringar, säger Ida Nordlund.
Lärarassistentutbildningen vid Kalix folkhögskola har tre utexaminerade kullar. Klart är att deltagare från södra Sverige får jobb direkt och bra lön.
I Östra Norrbotten och Norrbotten går det däremot tungt för de utexaminerade.
– En del är uppgivna och går tillbaka till sina gamla jobb. Det är jättetråkigt för de behövs verkligen inom skolan och är intresserade av skolans värld. Flera har gått vidare till lärarutbildningen. Det här är personer som gör nytta i skolan.
Ida Nordlund vill att rektorer och lärare sätter sig in i vad lärarassistenterna är utbildade för. Hon tror att det svala intresset från kommunerna i länet kan bero på att lärarkrisen inte än drabbat länet. Hon önskar att kommunerna tänker framåt och förbereder för en ny skola med lärarassistenter.
– Jag kommer gärna och berättar. Det här är en fantastisk möjlighet att frigöra resurser och få fler utbildade vuxna i skolan. De läser pedagogik, didaktik, skollagen och om olika roller i skolan, samt en stor det administration. De är väl rustade. Med hjälp av lärarassistenterna frigörs tid till lärarna att göra det som de utbildat sig till i fyra, fem år. Jag vill uppmana skolorna att vara på möjligheten. Vi måste tänka nytt för att klara framtidens utmaningar, säger Ida Nordlund.