Budgeten för komvux väntas tas i utbildningsnämnden på fredag, och där finns inte undersköterskeutbildningen med.
Någonting som skapar ett stort missnöje inom vuxenutbildningen i Kalix.
– Jag har fått förklarat för mig att det inte finns pengar till utbildningen, men jag tycker det är ett ogenomtänkt beslut. Majoriteten av eleverna som gått utbildningen har jobb idag, säger Helena Andersson, SFI-lärare och ansvarig för undersköterskeutbildningen för nyanlända.
Inom de närmaste åren har Kalix ett stort behov av att rekrytera undersköterskor.
Kalix kommuns arbetsgivarenhet beskriver läget i sin kompetensförsörjningsplan:
’’Bristen på undersköterskor väntas öka. För att kunna tillgodose bland annat dessa behov på lång sikt behövs aktiva insatser och strategier’’
I november ringde Helena Andersson upp eleverna som gick ut för knappa två år sedan, totalt svarade 11 av 13 före detta elever.
Det visade sig att fyra har tillsvidaretjänster hos kommunen och fyra vikarierar mellan 75 och 100 procent inom äldreomsorgen.
Tre av de före detta är just nu barnlediga, men har vikarierat mellan 75-100 procent.
Just före jul är nästa grupp klara, och även för dem ser prognosen ljus ut.
– Majoriteten vikarierade under sommaren i sina hemkommuner, och just nu vikarierar en stor del av dem på kvällar och helger, berättar Helena Andersson.
Phoebe Ellestad går undersköterskeutbildningen för nyanlända. Hon är inne på den fjärde och sista terminen.
– Jag vet inte vad jag hade gjort om utbildningen inte hade funnits, men mest troligt hade jag suttit hemma. Jag trivs väldigt bra här och jag tycker det är synd att utbildningen inte kommer finnas kvar, säger hon.
Sven Nordlund (Mp) är ordförande i utbildningsnämnden. Han bekräftar att undersköterskeutbildningen för nyanlända inte finns med i budgeten för 2016.
– Den styrs av vad vi har för resurser totalt i kommunen. Det kommer inte börja några nya elever till nästa termin, säger han.
Varför gör ni det valet trots att ni har ett stort behov av att rekrytera nya undersköterskor?
– Vi har valt att dra ned utbildningsplatser för att få ihop den övriga verksamheten och säkerställa kvalitén. Vi har tidigare utbildat fler undersköterskor än alla andra kommuner om man ser till våran kommunstorlek.