Det är flera av elevernas favoriträtter – exempelvis pizza, kycklingnuggets, tacobuffé och kebab – som försvinner från skolmatsedeln.
Maträtter som lasagne med hönsfärs, kycklingburgare, havets lasagne och fiskgratäng med grönt täcke tar i stället plats där.
Förändringarna berör förstås även förskolan och äldreomsorgen.
Kalix kommun skriver på sin hemsida att förändringen ska leda till "mer varierat utbud, bättre näringsinnehåll och en lägre kostnad".
– Vi behöver få ner matsvinnet för att spara både miljö och pengar. I och med att vi också ser att vi kan göra det, utan att tumma på vare sig näringsinnehåll eller smak, känns det som en självklarhet, säger Hanna Lyhamn, kostchef vid Kalix kommun.
Hanna Lyhamn beskriver att eleverna ofta "äter med ögonen" när de serverar favoriträtterna, alltså att de tar mer mat än de äter upp, och att kommunen därför får mycket svinn.
– De får gärna äta mycket, men vi ser hellre att de tar mindre första gången och tar en portion till om de vill ha det. Flera av de rätter som är favoriter band gästerna är också näringsmässigt mindre bra alternativ och kostar samtidigt mer. Bland dess rätter finns till exempel pizza, kycklingnuggets, tacobuffé och kebab, säger hon.
Hanna Lyhamn säger att bland de nya rätterna på matsedeln finns kycklingrätter, fiskrätter och vegetariska rätter. Framtagandet ska ha skett tillsammans med förskolornas och skolornas kostråd. Favoritråvaror ska finnas kvar på matsedeln men serveras i annan form, lax i ugn kan bli laxpasta och hamburgare på nötkött kan bytas mot kycklingburgare.
Hon säger att tallrikssvinnet, den mat som gästen kastar i komposttunnan, nu är 40 procent av det totala svinnet.
Det totala matsvinnet uppges kosta cirka 770 000 kronor per år.
Linda Frohm och Sandra Bergström, båda (M), har skrivit en motion om saken.
– Det här är för oss helt fel tänkt. Alla borde fundera ett varv till när de hör orden "vi ska stryka de rätter som barnen tycker för mycket om". Det handlar dels om att barnen ska äta, men också om hur vi som kommun vill uppfattas. Är det så här vi skapar ett samhälle där barn och unga känner "här vill jag att mina barn ska växa upp"? Jag har jättesvårt att tro det, säger Linda Frohm.
Moderaternas förslag är att kommunen skyndsamt återinför maträtterna som strukits från menyerna med hänvisning till att de är för goda. De vill också att kommunen med hjälp av personalen i köken tar fram aktiviteter för att minska matsvinnet, och som exempel nämns att servera maten eller att lägga upp en standardtallrik där det framgår hur stor en portion är.
– Se också över möjligheten att paketera och sälja maten som blir över, många skolor i Sverige gör redan det, till bra pris. Familjer kan då köpa näringsriktig, god mat till ett bra pris och kommunen kan på så sätt också minska svinnet, säger Linda Frohm.
Rose-Marie Henriksson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att politikernas beslut är att kommunen ska minska matsvinnet i syfte att få ned kostnaderna.
– Maten vi serverar ska alltid vara näringsriktig utifrån de rekommendationer som finns, och den ska vara välsmakande. Det finns också studier som visar att det är bra för hälsan att äta mer vegetarisk kost och mindre kött, säger Rose-Marie Henriksson.
Hon avstår från att kommentera innehållet i motionen om maten, med hänvisning till att den ska utredas.