Upprop mot skolmaten samlar Kalixbor i protest

Ett upprop om skolmaten i Kalix har på kort tid samlat drygt 650 namnunderskrifter. "Det är dags att visa de styrande i kommunen vad vi tycker och förhoppningsvis ge dem en tankeställare", säger Andreas Johansson, en av initiativtagarna till uppropet.

Sandra och Andreas Johansson har startat ett upprop om skolmaten.

Sandra och Andreas Johansson har startat ett upprop om skolmaten.

Foto: Montage

Kalix2024-10-18 17:00

Nyheten i korthet

  • Ett upprop mot förändringar i skolmaten i Kalix har samlat över 650 underskrifter.
  • Protesterna handlar dels om att Kalix kommun vill centralisera matlagningen, dels om förändringar på matsedeln.
  • Uppropet, som ligger ute på Facebook och ska kompletteras med en fysisk lista, kommer att lämnas in till de styrande politikerna. I skrivelsen påpekas bland annat att maten är en viktig del i barns utveckling och att för vissa barn kan skollunchen vara den enda ordentliga måltiden de får.

NSD har berättat att Kalix kommun ska minska matsvinnet och då ryker barnens favoriträtter.

Vi har också berättat att matlagningen ska centraliseras, färre kök ska laga maten som ska skickas ut till det som blir mottagningskök. 

Kökspersonal vid Kalix kommun har protesterat mot den förändringen, som de ser som en försämring.

Andreas Johansson och hustrun Sandra Johansson står bakom uppropet "Stoppa nedskärningar på skolmaten i Kalix". I familjen, som bor i Sangis, finns också två barn som går i förskolan respektive grundskolan i byn.

undefined
Sandra Johansson och Andreas Johansson står bakom uppropet om skolmaten, som på kort tid samlat drygt 650 namnunderskrifter.
undefined
Andreas Wikström, kock i Sangis, är en av dem som protesterat mot förändringen som innebär färre tillagningskök och fler mottagningskök.

Andreas Johansson säger att många i Kalix pratar om skolmaten och många tycker att det är vansinne att dra ned på den.

– Skola och äldreomsorg går det alltid att spara pengar på, verkar det som. Jag blir riktigt förbannad när jag tänker på det. Det är dags att visa de styrande i kommunen vad vi tycker och förhoppningsvis ge dem en tankeställare, säger han.

Sandra Johansson arbetar i förskolan i Sangis och hon säger att barnen där äter bra av den goda maten som nu lagas i köket där.

Hon beskriver de stora fördelarna med matlagningen på plats, hur det doftar nylagat i köket och barnen kan träffa dem som lagat maten.

– Maten är jätteviktig, lunchen är dagens viktigaste mål, säger hon.

Hon säger att i pedagogernas roll ingår att lära barnen äta maten, som de senare också ska äta i skolan, och de ser vad som går bäst.

– Barnen föredrar mat som inte är ihopblandad, som exempel så äter de bättre en ren laxbit än lax i pastasås eller gratäng och de lär sig att lax är gott.

undefined
Kalix kommun vill minska matsvinnet och, som de beskrivit, servera nyttigare och billigare mat.

Sandra Johansson är frågande till att favoriträtter som pizza och hamburgare tas bort, eftersom de rätterna serveras så sällan.

Andreas Johansson säger också att skolmaten är viktig, att han minns hur det var när favoriträtterna serverades i skolan.

– Det är klart att det är lätt hänt att barnen tar mer än de äter upp, men det går ju att styra genom att kocken serverar just dessa dagar och att barnen får hämta mat en gång till om de vill. Det går att ändra på detaljer, i stället för att ta bort just de maträtterna, säger han.

undefined
Kalix kommun ska införa färre tillagningskök och fler mottagningskök samt delvis förändra matsedeln. Åtgärderna förväntas spara pengar.

"Kalix kommun vill spara pengar och väljer att göra det på barnens skolmat. De vill ta bort stor del av maten från matsedeln som barnen tycker om och vill äta. I stället börja tillaga nyttigare och billigare mat = vegetariskt och halvfabrikat. Kalix kommun vill även kraftigt dra ner på tillagningskök, det vill säga stänga ner fullt fungerade skolkök som i dag lagar god mat till barnen. I stället vill man tillaga all mat i storkök", står det bland annat i uppropet.

Det påpekas vidare att maten är en viktig del i barns utveckling, att den ger energi att orka med och känna glädje i skolan, och att lunchen också är en tid för socialt samspel.

"För vissa utsatta barn, kan skollunchen vara den enda ordentliga måltid de får" står det i slutet av skrivelsen.

Uppropet med namninsamlingen ligger ute på Facebook, på nätet, och ska kompletteras med en fysisk lista på Coop i Sangis i helgen. I skrivande stund har uppropet samlat drygt 650 namn.

– Uppropet ska få ligga ute ett tag, sedan ska vi lämna in det till de styrande politikerna, säger Andreas Johansson.

Vi har sökt Rose-Marie Henriksson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, för en kommentar till uppropet, tyvärr resultatlöst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!