Gymnasieelever som studerar natur och teknik, årskurs två och tre, är på plats när företrädare för LTU är på besök.
Jarkko Erikshammar, universitetslektor, Emilia Nilsson Vestola, doktorand och Ravdeep Kour, postdoktor, jobbar för institutionen samhällsbyggnad och naturresurser avdelning industriellt och hållbart byggande respektive drift och underhåll.
De berättar om civilingenjörsutbildningarna och dess möjligheter, som exempelvis att fortsätta med forskning.
– Vi vill att ni alla läser vidare, ni behövs, och givetvis önskar vi att ni läser vid LTU. Jag kan nästan lova varenda en av er att ni får jobb om ni läser till civilingenjör, säger Jarkko Erikshammar som minns sin egen studietid vid LTU och uppmaningen att där efter söka sig från länet.
– Nu händer det jättespännande saker i Norrbotten! Vi kan knappt föreställa oss hur stort behovet av utbildade ungdomar i norr, inför den gröna omställningen, är. Omställningen handlar ju om en fullständig förändring av samhället.
Behovet till trots – det lär vara vikande söksiffror för flertalet civilingenjörsutbildningar vid LTU.
Inriktningen arkitektur uppges vara ett undantag som stabilt lockar förhållandevis många.
– Vi såg ett ökat intresse för civilingenjörsutbildningarna under coronan, men efter den är söktrycket lägre än innan coronan. Många tänker kanske att det bara handlar om teknik, men det finns möjligheter att specialisera sig för en otrolig bredd, säger Emilia Nilsson Vestola som exempel nämner inom ekonomi samt inom ledarskap.
Hon berättar också om möjligheterna som doktorand vid LTU.
– Doktoranden är avlönad under sin forskningstid och i anställningen ingår omkring 20 procents undervisning. Ingångslönen ligger på drygt 34 000 kronor i månaden med en utveckling som innebär att du i steg två ligger på 39 500 kronor i månaden, säger Emilia Nilsson Vestola.
Konceptet AI Factory syftar till att samla forskningsprojekt inom området artificiell intelligens för industrin, och framtida lösningar utvecklas i samarbete med branschen.
Ravdeep Kour visar robothunden, som kan användas exempelvis längs järnvägar, i gruvor och byggen.
– Det är avancerad teknik. Robothunden samlar in information som vi kan använda för att agera i tid – innan det händer en olycka eller någonting går sönder, säger Ravdeep Kour.