Ulla Granström, 80 år, ordförande i PRO i Kalix, är utsetts till äldrerepresentant i projektet "DioD – Digital och Delaktig" eftersom hon är ordförande i PRO i Kalix. Det är en aktiv förening som har tagit till sig den digitala utvecklingen, berättar hon. Bland annat har de ordnat en utbildning i Teams genom ABF för sina medlemmar.
Hon tycker det är viktigt att äldre använder digital teknik.
– Det har uppstått ett stort utanförskap genom digitaliseringen och det är ju framförallt äldre som har kommit i kläm, säger hon.
I PRO Kalix används Facebook, en egen hemsida och utskick via e-post när de ska kommunicera med medlemmarna. Men de annonserar också i Kalixbladet.
– Vi har gjort det för att alla ska känns sig inkluderade. Alla har inte dator eller mobiltelefon.
Själv har hon lärt sig den digitala tekniken på egen hand och så har barnen visat henne. Hon tror att det handlar mycket om att våga prova.
– Mejlen är ju en fantastisk tillgång för mig i min roll som ordförande.
Hon kan även Teams och Zoom och brukar vara inne på Facebook och olika hemsidor.
Men hon känner många som aldrig ens har testat.
– Ett exempel är det här med att göra bankärenden – det är inte alla som vill eller klarar av det på Internet. Samma med 1177 och Apoteket.
Det är mycket som underlättar om man kan använda dessa tjänster, menar hon.
– Men det krävs att du har mobilt bank-id. Jag skulle vilja påstå att det är ett måste idag, men alla vill inte ha det.
Ulla Granström tycker att digitaliseringen är bra, men det har gått lite för snabbt för att alla i den äldre generationen ska hänga med.
– Sedan ska du också ha råd med de moderna verktygen som dator och mobiltelefon.
Pandemin har påskyndat utvecklingen.
– Det har lindrat ensamheten för dem som har kunnat gå in på Facebook eller har haft kontakt med andra via dator och mobil. Jag har själv haft dataproblem nu några dagar och det är som att högra handen är borta.
Vilket budskap har du till läsarna?
– Att de ska våga prova. Gå in på hemsidor, gör beställningar och lär dig framförallt att göra bankärenden. Det är inte komplicerat när man har lärt sig det och bankerna brukar visa hur man gör.
Har PRO en roll i att stötta?
– Ja, vi är ju en förening som är till för medlemmar så visst ska vi stötta dem och även ta upp med beslutsfattarna vad som behöver förändras för att de äldre ska få ett bra liv.
Avsikten med projektet "DioD – Digital och Delaktig" är att ta fram en lättanvänd app så att äldre, över 65 år, inom kommunal vård och omsorg ska kunna ta del av nöjen och information men också själva kunna kommunicera via ny teknik. Det är samtidigt ett forskningsprojekt.
– Vårt mål är att ta fram en teknisk lösning för att bland annat kunna erbjuda, film, musik, nyheter och samhällsinformation, som äldre ska kunna hantera på ett enkelt sätt, säger projektledaren Stig Gabrielsson, IT-utvecklare socialförvaltningen i Luleå.
Han tycker att det på sikt är ofrånkomligt att även äldre måste klara av att använda digital teknik.
– Det är ju så vi alla kommer att hantera kommunikationen med omvärlden i samhället, konstaterar han.
Det gäller även så kallad trygghetsteknik som innefattar till exempel larmfunktioner och trygghetstelefoner för äldre.
Projektet avslutas 2022 och sedan får man se om någon vill gå vidare med det så att det kan erbjudas till flera.