"Tvärnit på orderingången när pandemin förvärras"

Nu dippar orderingången igen för Kalixföretaget efter en återhämtning sedan oktober i fjol. Det är det förvärrade pandemiläget som påverkar företagen.

Lennart Ohlson, vd Mekinor Metall i Kalix ser tecken på att orderingången vänder nedåt igen på grund av det osäkra coronaläget.

Lennart Ohlson, vd Mekinor Metall i Kalix ser tecken på att orderingången vänder nedåt igen på grund av det osäkra coronaläget.

Foto: Mekinor

Kalix2021-03-22 05:00

– Nu när man pratar om att stänga ner igen så märker jag det. Det blir tvärnit på orderingången, säger Lennart Ohlson, vd för Mekinor Metall AB i Kalix.

Mekinor Metall är en av de många små- och medelstora företag i landet som har påverkats kraftigt av Covid-19. För Kalixföretaget dök orderingången från kunderna i Italien, Portugal och Spanien för att vända uppåt i oktober i fjol.

– Sedan har det rullat på med order på exportsidan ända fram till nu, men nu börjar man åter prata om att stänga ner, säger Lennart Ohlson.

Hans erfarenhet är liknande den som många andra företags vardag under coronapandemin. I en rapport från IUC, Industriella Utvecklings Centra, uppger 40 procent av 1 000 tillfrågade små- och medelstora industriföretag i Sverige, att de har ganska normalt orderläge idag, jämfört med ett "normalt" orderläge motsvarande period. 34 procent svarade att "order finns med svag ingång" och 8,1 procent svarade "oroande, akut svagt".

– Vi har kanske 70 procent av ordrar jämfört med innan pandemin. Jämför jag läget nu mot samma tid för ett år sedan så är vi 200 procent bättre, säger Lennart Ohlson.

Likviditetsfrågan har förbättrats för de tillfrågade företagen. 72,5 procent, 725 stycken, av de som svarat, uppger att den kan hanteras om det inte pandemin blir för långdragen. 

– När pandemin började gjorde jag en prognos och kom fram till att för 2020 så kunde vi klara en miljon back, men bland annat korttidspermitteringarna har gjort att vi inte gör ett så stort underskott. Vi är rustade att klara ett minusresultat 2-3 år framåt om pandemin fortsätter, säger han.

Lennart Ohlson har även sett en oväntad effekt som finns i en högkonjunktur, trots att vi enligt Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur. Tillväxten har varit bättre än väntat men som hon säger, "skälet till att vi får så höga tillväxtsiffror är just att lågkonjunkturen blev så djup".

– Det blir en konstig effekt för helt plötsligt blir det slut på material. Ingen vet hur det blir och då tar ingen på sig några lager. Grossisterna får slut på material och det blir materialbrist och därmed leveransförseningar på de jobb man har. På stålverken stockar det upp sig och det blir ryckig orderingång. De hinner inte med, säger Lennart Ohlson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!