Ägarna berättar om hur hundarna lämnades ensamma i några timmar och när de kom tillbaks hade djuren dött. De hade även spytt och bajsat mycket i lägenheten. Ägarna bestämde sig för att lämna in hundarna till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för obduktion för att försöka utreda dödsorsaken.
När hundarna obducerades lade obducenten märke till att kropparna var kraftig avmagrade och saknade fettreserver helt och hållet. Muskulaturen var kraftigt tillbakabildad och magsäckarna tomma på innehåll. Även tarmarnas innehåll var mycket sparsamt. Baserat på detta menar obducenten att hundarna dog på grund av utmärgling. Vid misstanke om djurplågeri är den obducerande veterinären vid SVA skyldig att meddela kontrollmyndigheten - länsstyrelsen, vilket också gjordes. Vid ett senare tillfälle skickade även en annan person in en anmälan till länsstyrelsen, då paret skaffat nya hundar.
Vid första kontrollen hade paret en hund, vilken de också haft under tiden chihuahuorna levde. Enligt kontrollrapporten var hunden i normalt hull, samt var social och trevlig. Vid det andra besöket hade paret skaffat ytterligare två hundar och även en katt. Samtliga djur såg ut och betedde sig som att de mådde bra.
Ägarna hävdar att hundarna har haft god tillgång till mat och att de ätit med god aptit. Avsaknaden av fettreserver talar dock emot det.
– Det finns fettreserver i hjärtat och benmärgen. Det är därifrån det allra sista fettet tas från. Även de fettreserverna var tomma, säger Therese Ottinger, laboratorieveterinär på SVA.
Therese Ottinger menar även att den tillbakabildade muskulaturen tyder på att hundarna har haft näringsbrist under en längre tid.
– Tillbakabildningen sker när hundarna bryter ner sina egna muskler för att få protein, säger hon.
Hon poängterar att näringsbristen inte måste bero på att djuren har svultits.
– Det kan handla om sjukdom också, men då borde de ha tagits till veterinär.