Lördag förmiddag, i gallerian i Kalix finns Anna Waller och Sture Mansten.
De samlar in pengar till ukrainare i Kalix, säljer ljusstakar och sockar till förmån för människor i Ukraina och samlar in ljusstumpar som blir nya ljus.
Anna Waller som sedan tre år tillbaka har gruppen "Helping each other in Kalix" på Facebook står, tillsammans med vänner, bakom arrangemanget.
Gruppen är för asylsökande, nyanlända och nysvenskar, de kan annonsera om hjälp och den som har att skänka kan också annonsera.
– Jag ville göra någonting för att uppmärksamma att det är två år sedan Ryssland invaderade Ukraina, säger hon som också samlar kläder, saker och husgeråd som hon ger vidare och hon beskriver viljan att ge som ganska stor.
– Jag jobbar halvtid som arbetsterapeut, jag har stor familj men jag tränar inte och jag ser inte på tv. Det finns en glädje i att hjälpa. Jag träffar många människor från andra länder och får nya vänner, säger hon som behöver en lokal för verksamheten.
– I ett år hade jag en lokal men nu har jag allting hemma. Det skulle spara mycket tid om jag hittade en ny lokal där människor vissa tider kan hämta saker i stället för som nu då allt körs ut.
Sture Manstens ljusstake är tillverkad vid kalixföretaget Modul.
– Vi i Sverige är väldigt berörda av hur det går. Det är ett krig som inte får förloras. Det är ett väldigt imponerande motstånd som Ukraina mäktat med, säger han.
I en annan del av Norrbotten har närmare 100 personer bänka sig i Kiruna Stadshus foajé för att ta del av det framträdande där unga Ukrainare framför ukrainska sånger. Utöver de musiken finns det ett flertal ukrainska traditionella klädesplagg utställda i den minst sagt luftiga foajén. En stor del av klädesplaggen skapats av Maritanna Porshnieva.
– Syftet med manifestationen är dels att skapa samhörighet för de ukrainare som befinner sig i Kiruna och dels att uppmärksamma att det är tvåårsdagen på den stora ryska offensiven, säger 17-årige Bohdan Havryliuk, som dragit ett stort lass för att få runt dagens manifestation.
Han har själv vid ett flertal gånger under dagen stått på scenen och både spelat piano och sjungit.
– Musik har jag hållit på med i tio års tid. Det blev ett litet uppehåll där ett tag men det var bra att få börja igen på kulturskolan här. Det är ett bra sätt att hantera sin stress, säger han.
Bohdan Havryliuk kom till Kiruna med sin mamma för drygt ett år sedan. Innan dess var han på ett asylboende i södra Sverige.
– Jag och mamma var en av de första flyktingarna som kom till Hotell Ferrum när de öppnat det för oss Ukrainare. Vi bodde där själv i en vecka. Det var lite som att vara i en skräckfilm, säger han.
I Kiruna finns det idag mellan 100-200 ukrainare och enligt Ann-Sofi Åkerlind, Arbetsmarknad- och Integrationschef på Kiruna kommun, är det många av flyktingarna som integrerat sig.
– Vi har ungefär 70 personer hos oss men sedan finns det fler personer som tagit sig hit på eget bevåg och inte blivit placerade. Det finns även ett antal gästarbetare. I princip alla som bor här har hittat ett jobb, säger hon.
För Bohdan Havryliuks del handlar det däremot att om att gå färdigt gymnasiet innan han får gå vidare till en karriär men vad det blir, det återstår att se.