TV-framträdandet väckte heta känslor – en minerad fråga

Avskjutningen av älg är en minerad fråga. Det konstaterar Ola Kårén, skogsvårdschef vid SCA, som efter att ha blivit intervjuad i ett inslag i SVT:s Rapport häromveckan upptäckte vilka heta känslor det väckte.

Ola Kårén, skogsskötselchef vid SCA, tycker det är viktigt att hålla sig till de avskjutningsmål som älgförvaltningen har kommit fram till.

Ola Kårén, skogsskötselchef vid SCA, tycker det är viktigt att hålla sig till de avskjutningsmål som älgförvaltningen har kommit fram till.

Foto: Pressbild

Kalix2023-09-20 06:00

Efter inslaget var det både jägare och skogsägare som hörde av sig med synpunkter, positiva och negativa.

På många håll har älgtilldelningen minskat de senaste åren, men i vissa fall har avskjutningen minskat ännu mer, konstaterar Ola Kårén.

– Vi tycker inte det var fel att minska tilldelningen, men sedan tycker vi det är viktigt att hålla i de mål om avskjutning som är fastlagda av förvaltningen, som har gjort en bedömning av stammens storlek och de skador som blivit på skogen. 

undefined
Ola Kårén, skogsskötselchef vid SCA, tycker det är viktigt att hålla sig till de avskjutningsmål som älgförvaltningen har kommit fram till.

De årliga älgbetesskadorna är i norra Sverige 10–11 procent – enligt Ola Kårén är det mer än dubbelt mot vad tallungskogen tål. Eftersom den betas under många år blir de ackumulerade skadorna dessutom betydligt högre.

– Vi förstår och vill ju att det ska finnas älg och vet att en del blir uppätet. Så har det varit i alla tider, därför accepterar vi att tre av tio tallar kan bli älgmat. Men blir det mer än så blir framtida effekter alltför negativa. Det handlar om ökade koldioxidutsläpp motsvarande mer än det samlade personbilsutsläppet, samt en förlorad virkesråvara i Norrland motsvarande ett medelstort sågverk per län.

Idag kan så många som fyra av tio tallar bli älgmat och på en del ställen mer än fem av tio.

– Vi har ändå haft en ganska bra trend med minskade skador – förutom i år – men samtidigt en medveten minskning av stammen sedan 2012.

Rickard Sandström, ansvarig för jaktfrågorna på Sveaskog svarar på frågorna via mejl: 

"Det är i förvaltningsgrupperna där både markägare och jägare finns representerande som man tillsammans skapar planer för avskjutningarna, som sedan Länsstyrelsen beslutar. Vi kommer alltså fortsättningsvis tillsammans med jägare och markägare försöka få en balans i skogen, med minskande betesskador som följd."

Även LRF Skog säger sig stå bakom de nationella målsättningarna som skogsnäring, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket antagit och att älgförvaltningen behöver anpassas efter lokala förutsättningar.

"Vi måste komma ihåg att älgstammen minskar från historiskt höga nivåer, men trots det har vi fortfarande världens tätaste älgstam om jämför till exempel med Finland", skriver Sofia Backéus vid LRF – också via mejl.

Betyder att ni tycker att man ska minska älgstammen ännu mer?

"Det enda sättet att minska betestrycket på kort sikt är att minska betestrycket av älg. Så, ja stammen behöver minska där skadorna är för höga."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!