Turnéstart med kuvertet i fokus

"Hur mycket får jag i pension?" Det är den vanligaste frågan, när Pensionsmyndigheten reser runt i landet för att träffa människor i satsningen med namnet "Kuvertjakten".

TID FÖR FRÅGOR. Efter invigningen fanns det kaffe och tårta och tid för frågor.

TID FÖR FRÅGOR. Efter invigningen fanns det kaffe och tårta och tid för frågor.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-02-20 16:19

Du har säkert fått det orangefärgade kuvertet som berättar hur mycket du kommer att få i pension.

Öppnade du det?

Kanske öppnade du det, men tittade knappt på innehållet?

Då är du i gott sällskap av en massa andra människor.

– Det är efter 50 år fyllda som de flesta börjar intressera sig för pensionen, säger Lars Hultsten, projektledare vid Pensionsmyndigheten, som gläds åt att pensionsfrågan diskuteras mer och syns mer i media på senare år.

Lars Hultsten säger att den vanligaste frågan han och kollegorna får är "hur mycket får jag i pension?":

– Många vill ha en prognos för att se vad just hon eller han får, många vill också veta om summan är en bra eller en dålig pension.

Utöver turnén har Pensionsmyndigheten träffar för dem som närmar sig pensionsåldern, där berörda får information om hur pensionen påverkas om hen väljer att sluta arbeta vid exempelvis 62 år alternativt 67 år.

Tommy Nilsson (S), kommunalråd, inviger tillsammans med Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister, turnén som alltså startar i Kalix och fortsätter i ytterligare 43 orter och städer i hela Sverige.

Det egna intresset för det orangefärgade kuvertet har det varit si och så med:

– Nu när jag närmar mig 58 år har jag börjat titta på det och ser att pensionen är 40 till 50 procent av lönen. Det gör att det är viktigt att skära i kostnaderna och, för dem som kan, spara pengar, säger Tommy Nilsson.

Sven-Erik Bucht hänvisar till sexpartiöverenskommelsen kring pensionerna, vissa saker genomförs nu och andra senare.

– Människorna som har byggt upp det här landet ska ha bra pensioner och därför satsar regeringen på en rad förbättringar, säger Sven-Erik Bucht som tror att det ökade intresset för pensionerna gör att även yngre engagerar sig i frågan vilket är bra då exempelvis ojämlikt uttag av föräldrapenning och deltidsarbete påverkar pensionen.

Lars Henriksson från Månsbyn är en av många som stannar till vid informationen.

– Den här satsningen ska kosta, jag undrar vad utdelningen är, säger Lars Henriksson som tycker att det finns många förbättringar att göra avseende pensionssystemet.

Förslag?

– De sämst ställda behöver få det bättre, de har fått den minsta höjningen, och en idé är att som ett första steg slopa skatten helt på pensioner på upp till tio tusen kronor i månaden. Från regeringshåll pratas om förbättrade bostadstillägg, för vem? Vi som bor i byarna i hus, vi har ingen chans till bostadstillägg. Det finns många förbättringar att göra, säger Lars Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om