Turismprofilerna: "Ett liv som vi inte har ångrat"

Turismprofilerna Gita Isaksson, 75, och Janne Stenman, 72, ska sälja anläggningen i Pålänge. ”Det är dags” säger paret som tänkte hållbar utveckling före de flesta andra – och många år innan begreppet trendade.

Janne Stenman och Gita Isaksson har drivit anläggningen Land och Strand i 25 år. "Det här har varit ett liv med mycket arbete, men också ett liv som vi inte har ångrat" säger Gita Isaksson.

Janne Stenman och Gita Isaksson har drivit anläggningen Land och Strand i 25 år. "Det här har varit ett liv med mycket arbete, men också ett liv som vi inte har ångrat" säger Gita Isaksson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-03-25 13:05

Gita Isaksson har förflutet som textillärare och kom senare att driva hälsokostaffär, innan hon gick en arbetsförmedlingskurs om att starta egen verksamhet inom turismen.

– Jag åkte hem till Janne, berättade om kursen och sade ”det tycker jag att du ska göra” säger hon.

Janne Stenman säger att han hade fast jobb på Johannisbergs ungdomshem men att han hade nuddat vid tanken på att göra något annat än att vara statsanställd.

Han tog tjänstledigt för kursen, tog arkitekthjälp i bygget av stugor på temat hållbar utveckling.

– Vi var långt före alla andra. Sopsortering och återvinning var självklart och nu skulle vi bygga med återvunnet virke, fönster och dörrar, rätt isolering och jordvärme. Jag hade också egen skog och tillgång till hyvleri.

Anläggningen Land och Strand i Pålänge föddes hösten 1997.

– Redan våren 1998 hade vi fullbokat, säger Gita.

Gästerna kom från Sverige och utomlands, de flesta var företagsgäster.

– Turismen var inte så utbredd i Kalix då, det fanns egentligen två anläggningar som var i gång hela året, det var vår anläggning och Marieberg, säger Janne.

Nu hade paret de tre stugorna, de hade kök och restaurang, pub, grillkåta och badtunna och tankarna gick kring vad som skulle hända här näst.

De samarbetade med andra företagare kring olika upplevelser och aktiviteter i närområdet och de lanserade löjromssafarin som fick eko långt utanför landets gränser.

Det hållbara och lokala i såväl aktiviteter som maten var fortsatt i fokus.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som går att göra här, säger Gita.

Paret har fått en rad utmärkelser och uppmärksamhet för satsningen i byn.

– Den största grejen var när vi vann regeringens första pris i kretsloppsanpassat byggande, säger hon, priset var 100 000 kronor, mycket pengar nu men långt mycket mer då 1998.

För ett par år sedan kom så pandemin och satte stopp för det mesta i aktivitetsväg och paret valde att övergå till att ”bara” hyra ut stugorna vilket beskrivs som ett lyckokast.

Nu försöker de sälja, anläggningen finns ute hos mäklare, men de betonar att eftersom båda har sin försörjning genom staten (pensioner) och fortsatt kan hyra ut stugorna så är det inte bråttom.

– Det finns en längtan efter att vara mer med barn och barnbarn och att leva pensionärsliv ”på riktigt”, säger Gita.

– Vi har gjort vårt, nu vill vi hitta någon som vill ta över, någon som kan se potentialen i anläggningen, säger Janne som tror att en del i framgången, oavsett vilken inriktning den nya entreprenören väljer, är att göra det på heltid.

– Jag sade upp mig från mitt fasta jobb, jag har inte dubbeljobbat en enda dag. För att få till en utveckling inom turismen så måste det finnas människor som gör det här fullt ut. Bäddplatser är bra, men vi behöver fortsätta utveckla aktiviteterna för att dra ännu fler till området.

På området finns parets hus, som ingår i försäljningen, att bo och arbeta nära gästerna har visat sig vara en stor tillgång.

Så ni ska lämna Pålänge?

– Aldrig, vi lämnar aldrig Pålänge. Jag har dessutom ett par saker ogjorda, säger Janne Stenman som flaggar för att han fortsatt vill jobba för utveckling i byn.

– Aldrig. Pålänge är hemma för oss. Vi har haft ett jättefint stöd av byborna. Det här har varit ett liv med mycket arbete, men också ett liv som vi inte har ångrat, säger Gita Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!