JO, Thomas Norling med medarbetare, gjorde i november förra året en oanmäld inspektion av ungdomshemmet Johannisberg, JB.
Slutsatserna:
Det återstår fortfarande ett relativt omfattande arbete innan ungdomshemmet kan anses ha en verksamhet samt en teknisk och fysisk säkerhet som uppfyller kraven för säkerhetsnivå ett.
"Det är bekymmersamt att ungdomshemmet inte kommit längre i arbetet med säkerhetshöjande åtgärder. Särskilt problematiskt är att hemmet inte lyckats uppfylla den grundbemanning som ska finnas vid institutioner i säkerhetsnivå ett" skriver JO efter inspektionen.
SiS ökade antalet platser vid JB från 18 till 32 år 2020.
Hemmet har, enligt beskrivningen till JO, haft en stor personalomsättning och svårt att rekrytera ny personal.
Sommaren 2022 blev personalbristen så påtaglig att två av de totalt fem avdelningarna stängdes, den ena öppnade igen under hösten.
SiS beslut att JB ska rustas till högsta säkerhetsnivå är från januari 2021.
Det innebär, enligt skrivningen, att hemmet efter genomförda åtgärder ska ha en god förmåga att hantera ungdomar som bedöms ha de högsta riskerna avseende avvikningar och hot och våld.
SiS beslutade i augusti 2022 om förstärkt grundbemanning vid ungdomshem i säkerhetsnivå ett.
Det innebär att bemanningen ska öka med drygt två årsarbetare per avdelning kvällar, helger och röda dagar och under nattetid med drygt fem årsarbetare per ungdomshem.
"Beslutet att rusta ungdomshemmet Johannisberg till högsta säkerhetsnivå fattades nästan två år innan inspektionen genomfördes och jag är förvånad över att hemmet inte kommit längre i arbetet med säkerhetshöjande åtgärder" skriver JO.
JO uppmärksammar att de intagna går in i varandras bostadsrum nattetid och det uppges ha saknats bemanning för att förhindra det.
"JO ser allvarligt på att SiS inte har lyckats vidta åtgärder för att säkerställa att barn och ungdomar får en trygg och säker vård" står det.
Institutionschefen Tomas Fjellvind har tidigare förklarat att de kan agera mot att ungdomar går in i varandras rum nattetid först när befattningen operativ ledare och den förstärkta grundbemanningen finns på plats och att nattjänsterna är prioriterade i rekryteringen.
Operativ ledare finns nu på plats och saken uppges vara löst (se annan artikel).
JO återkommer till platsbristen inom SiS, och om ungdomar som placeras fel, om ungdomar som placeras akut på behandlingsavdelning och om ungdomar som placeras på hem med högre säkerhet trots att de inte är i behov av det.
"Det måste beskrivas som ett misslyckande att myndigheten på grund av platsbristen inte kan ge barn och unga vård i den omfattning och av den kvalitet som de är i behov av" skriver JO.
Inspektionen, Opcat-verksamheten, är en del av JOs verksamhet för att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer.
Opcat är den engelska förkortningen av tilläggsprotokollet till FNs tortyrkonvention (Optional Protocol to the Convention against Torture).
Länder som anslutit sig till protokollet har förbundit sig att inrätta ett nationellt besöksorgan som regelbundet besöker platser där personer kan hållas frihetsberövade, i Sverige har JO det uppdraget.