Trygghet är grunden
På Folkets hus i Kalix hölls i går en utbildningsdag där föreläsaren Guhn Godani från Rädda Barnen talade om barn och ungdomar i kris.- Utbildningen handlar främst bemötande av flyktingbarn och särskilt ensamkommande barn, säger Guhn Godani.
Guhn Godani föreläste om barn och ungdomar i kris under en utbildningsdag på Folkets hus i Kalix. FOTO: Karolina Strömbäck Horney
Foto: Karolina Strömbäck Horney
I går besökte hon Kalix för att hålla en utbildning som riktade sig till personer som arbetar med flyktingbarn eller barn och ungdomar i kris.
Omkring hundratjugo personer från hela länet var anmälda.
- Jag vet att anställda inom kommuner och andra instanser ofta känner sig oförberedda inför uppgiften att ta emot barn och ungdomar i kris. En av svårigheterna för personalen är att veta vilken kunskap som krävs för att bemöta dessa barn som ofta är traumatiserade av våld och krig. Jag får ofta frågor från personal som undrar om de ska prata med barnen eller vänta. Denna osäkerhet leder ofta till tystnad, säger Guhn Godani.
Under utbildningsdagen talade hon om vad traumatisering är och hur personal kan förhålla sig till de drabbade barnen och ungdomarna.
Hon förklarar vidare att flyktingbarn ofta är rädda för myndigheter eftersom de inte vet hur de fungerar.
- Det gäller därför för myndighetspersonal och andra som jobbar med barnen att vara medvetna om deras rädsla. Personalen bör öppna sig och tala om vad de är till för för att minska barnens osäkerhet. Det handlar om att få barnen och ungdomarna att känna trivsel och trygghet så att deras nyfikenhet kan växa, säger Guhn Godani.
Känner ofta oro
Men hon berättar att det ofta är svårt för flyktingbarn att acklimatisera sig.
- Det är inte lätt utan nätverk och trygghet. De känner ofta en oro över vad som ska bli av dem, säger Guhn Godani.
Hon förklarar att det brukar gå ganska bra i skolan eftersom där finns klasskamrater som utgör en viktig social bit men att det är värre på fritiden.
- De vet inte hur de ska ta sig in och skapa kontakt.
Guhn Godani menar att det krävs ett samarbete mellan olika funktioner och att föreningar i större utsträckning borde bjuda in barnen och ungdomarna till sin verksamhet.
- Men de skyller ofta på att det är myndigheternas ansvar, säger Guhn Godani.
Kompetensutveckling
Utbildningsdagen arrangerades av flyktingenheten i Kalix.
- Vi har nyligen startat upp ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalix och kände att vi behövde kompetensutveckling i verksamheten. Vi kom då på att andra kommuner kanske också behöver det och bjöd därför in personal från andra kommuner i länet. Vi är nöjda med uppslutningen och det säger kanske något om behovet, säger Suvi Gyllecrantz från flyktingenheten i Kalix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!