Trafiken i Kalix hamn har ökat kraftigt. Med över 100 inkommande fartyg under 2023 beskrivs den lediga kapaciteten i nuläget som obefintlig.
Miljökonsekvensutredningen är det första steget till en utbyggnad av sågverkskajen som kommer att fördubbla kapaciteten på nuvarande hamn.
– Det här är ett rent förstudieprojekt för att ta fram kostnadsunderlag för att sedan kunna gå vidare till en framtida upphandling. Det här steget måste göras först innan man kan gå vidare med upphandling av muddring och själva byggnationen, säger Peder Nilsson.
Hamnens största kund är pappers- och massatillverkaren Billerud som importerar kemikalier och massaved och exporterar pappersmassa. Kalix kommun utvecklar ett nytt industriområde där 45 hektar industrimark är under detaljplaneprocess. Industriområdet har anknytning till Haparandabanan med stickspår till hamnen.
Enligt Peder Nilsson är det i nuläget många frågor som behöver få svar. Förstudien är ett av totalt fyra projekt. Anledningen är projekten är för stora för att kunna hanteras gemensamt.
– Förutom muddring av farleden, som är ett projekt, så han handlar det om underlag för att kunna göra en miljökonsekvensbeskrivning för miljötillstånd som är ett enskilt projekt, säger Peder Nilsson.
– Sedan ska vi titta på de gamla invallningarna, status på befintlig kaj, hur markbeskaffenheten är och om vi ska gå vidare och genomföra en byggnation och hur den i så fall ska se ut. Ska vi renovera det befintliga eller ska vi bygga nytt, det är många sådana frågor vi behöver titta på, fortsätter han.
Ett liknande projekt som nu planeras har tidigare genomförts för massakajen. Den nu aktuella sågverkskajen fanns då med i projektet men fördyringar i projektet gjorde att budgeten sprack.
– Så behovet av sågverkskajen är någonting som funnits länge men nu börjar läget bli akut. Och tittar man framåt med den gröna omställningen så ökar behovet av hamnkapacitet. Det är någonting som regionen beskriver som en flaskhals som måste åtgärdas därför utlyser man pengar att söka för att åtgärda de bitarna, säger Peder Nilsson.
Kostnaden för miljökonsekvensutredningen är beräknad till 1,5 miljoner kronor. Kalix kommun kommer stå för 600 000 och resterande är stödfinansiering från Tillväxtverket. Sammantaget för de fyra förstudieprojekten söker kommunen stöd på 1 840 000 kronor.