-Tillbud 13.7.2019, fysiskt våld
Ur anmälan: En personal gick med två ungdomar till gymmet. Ungdom övermannade och tog nycklar och mobil från personal innan han låste in annan ungdom och personal i en lokal och sedan avvek.
SiS utredning (i korthet): Bedömningen är att personalen följt gällande föreskrifter, gjort riskbedömningar och agerat helt korrekt innan beslut om att gå till gymmet med två ungdomar, ”det fanns inga tecken som tydde på att ungdomen planerade något eller att han var i obalans.”
-Olycksfall 27.10.2019, fysiskt våld
Ur anmälan: Ungdom 1 kokar vatten, han tar ut kannan i matrummet där ungdom 2 och två personal finns. Ungdom 1 kastar det heta vattnet och sedan kannan mot ungdom 2. En personal tar ut ungdom 1, en personal hjälper ungdom 2.
SiS utredning (i korthet): Ingenting i händelseförloppet har brustit i förhållande till avdelningens regler. Övergripande sägs en bidragande faktor vara att högriskungdomar placeras med lågriskungdomar. Vidare: Ungdom 1 flyttades till annan institution, möjligheterna att värma/koka vatten på avdelningen alternativt minska mängden vatten ses över, ungdomarna ska tränas i att samtala om mående, att hantera relationer samt stödjas i hur lösa konflikter. Vidare ska det finnas ständig närvaro av personal. Avseende personalen vid händelsen sägs att en är tillsvidareanställd, behörig och en är vikarie, ej behörig (läser in behörigheten).
Den tredje anmälan rör händelsen i pingisrummet, som vi berättat om.
Det finns alltså få anmälningar till Arbetsmiljöverket. Anmälningarna enligt Lex Sarah är däremot många.
Under år 2018 lämnades 233 Lex Sarah-rapporter om missförhållanden vid Statens institutionsstyrelses ungdomshem in.
Exakt vilka rapporter som gäller Johannisbergs ungdomshem skrivs inte ut, utan allt rör SiS-hemmen som helhet.
Ungdomarna berättar själva vid sina utskrivningsintervjuer hur de upplevt tiden inom SiS.
89 procent uppger att de har haft en behandlingsplan. 83 procent säger att de varit delaktiga i den.
Varför inte 100 procent?
– Alla har en behandlingsplan. Det är självklart och ett krav, säger Tomas Fjellvind, institutionschef.
Av de ungdomar som tagit del av utredningsmaterialet om sig själva uppger 68 procent att de känner igen sig i utredningsmaterialet, 77 procent anser att de kommit till tals vid utredningen och 94 procent har gått igenom utredningen.
– Det är inte alla som vet vad en behandlingsplan är. Alla kommer till tals, säger Tomas Fjellvind.
Hälften av ungdomarna anser att de fått den hjälp de behöver med sin psykiska hälsa under sin vistelse på SiS-hem och 40 procent uppger att de trivts bra. 37 procent anser att de har fått hjälp med de problem som de verkligen har önskat hjälp med och 14 procent tycker att de inte alls fått den hjälp de själva önskat.
– Kunskap i psykiatri blir allt viktigare och det ger en extra styrka. Centralt ses behörighetskraven över, kanske ska de breddas, säger Tomas Fjellvind.
Vad gäller trygghet så uppger 59 procent att de känt sig trygga på avdelningen och än fler 64 procent har känt sig trygga i skolan. 40 procent uppger att de känner sig motiverade att studera vidare när de lämnar ungdomshemmet.
87 procent har känt särskilt förtroende för en viss person bland personalen och 33 procent tycker att de blivit ”lite”dåligt bemötta av personalen. 71 procent av de som blivit mobbade under sin tid på ungdomshemmet anser att de fått stöd av personalen och 12 procent uppger att de mobbat andra ”lite”.
– Generellt är personalen väldigt bra på bemötande. Alla går dock inte ihop med alla och vi försöker matcha personal och ungdom så långt det går. Alla ska känna sig trygga hos oss, säger Tomas Fjellvind.
Det finns mycket gemensamt: 76 procent av ungdomarna bodde tillsammans med sina båda föräldrar när de var 2 år gamla. Vid 15-års ålder har siffran mer än halverats, 30 procent.
61 procent av ungdomarna har svårt att sova, 31 procent har ofta huvudvärk och 19 procent har ofta ont i magen.
Det syns också skillnader mellan intagna flickor och pojkar. 32 procent av flickorna upplever andningsproblem, pojkarna 12 procent. Av pojkarna är 14 procent underviktiga, 9 procent av flickorna.
Hur det går för ungdomarna efter att de skrivits ut från JB vet ingen.
– Vi har ingen uppföljning, det skulle bli problem med sekretess, säger Tomas Fjellvind.
I utskrivningsintervjuer tillfrågas ungdomarna om de kan kontaktas i framtiden av SiS. Majoriteten skriver att det går bra.