Törefjärdens försvar hotat
Siknäsbatteriet som ingick i den berömda Kalixlinjen hotas av skrotning.Men nu vill många behålla det som en framtida turistattraktion.- Det var det artilleri som skulle skydda Törefjärden, säger turistentreprenören Anders Enström, Mariebergs viltfarm.
Läkaren hade ett litet mottagningsrum. FOTO: K-L Sundqvist
Foto: K-L Sundqvist
- Totalt har det funnits 4 000 anläggningar längs hela linjen och nu är de flesta rivna. Men vad jag har hört så finns 1 500 kvar som fortfarande är hemligstämplade. Mycket mera pengar är satsade på Kalixlinjen än exempelvis Bodens fästning och huvudkoncentrationen har legat mellan Morjärv och kusten, säger Anders Enström.
Kanonerna kommer från pansarskeppet Fylgia som byggdes 1903 och de har en räckvidd på flera mil, beroende på hur kraftig krutladdningen är.
Under dessa finns stora utrymmen, från stridsledning och soldater, till läkare.
- Tror att det sköts här sista gången i slutet av 80-talet, säger Anders Enström.
På sätt och vis är Siknäsbatteriet historiskt även på ett annat sätt. Det var här i Törefjärden det "senaste" skarpa läget rådde vid de misstänkta u-båtskränkningarna på 80-talet.
- Då var Siknäsbatteriet besatt, säger Enström.
Vill behålla
Krafter inom militären vill bevara Siknäsbatteriet för framtiden, men intressen söderut konkurrerar.
- Vi har fem museer här uppe, F 21, Boden, Museet Kalixlinjen, Viktoriabatteriet i Vuollerim och Jägarmuseet i Kiruna. Vi vill gärna bevara Siknäsbatteriet om vi bara får Fortifikationsverket att bygga den reservutgång som måste till för att vi ska kunna ta ner större grupper, säger Christian Braunstein, pensionerad överstelöjtnant och förste försvarsantikvarie på Försvarsmuseet.
Lennart Holtrin, pensionerade personalchef på F 21, men nu distriktschef för Sveriges militärhistoriska arv (SMHA) samordnar museiverksamheten från Härnösand och norrut och han tycker också att Siknäsbatteriet är väl värd att bevaras.
- Vi vill att allmänheten i framtiden ska få en bild av hur det såg ut under Kalla kriget. Och det vore väl konstigt om vi inte skulle behålla någonting av de 4 000 befästningar som ingick i Kalixlinjen. Dessutom ligger Siknäsbatteriet väldigt centralt nära E 4 och gästerna från övriga Norden tyckte att det var en fin anläggning.
Kommunen kallsinnig
Anders Enström har haft kontakt med Kalix kommun och hört sig för om de kan hjälpa till för att behålla anläggningen.
- Jag är beredd att ta över och har pratat med bland annat kommunalrådet Robert Forsberg, men han lät inte så intresserad. Det enda vi vill ha hjälp med är att få några gruslass på vägen och eventuellt göra i ordning en liten parkering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!