Personalflykt från sjukhuset – bara en avdelning kvar

Tre vårdavdelningar har minskat till en på Kalix sjukhus under bara några år. S-politiker i Kalix varnar nu för en utveckling som kan leda till att sjukhuset på sikt läggs ner. Samtidigt larmar Vårdförbundet om en pressad situation, brister i arbetsmiljön och personalflykt.

Så här ser det ut på flera avdelningar i Kalix sjukhus. Tomt och nedsläckt och ingen verksamhet.

Så här ser det ut på flera avdelningar i Kalix sjukhus. Tomt och nedsläckt och ingen verksamhet.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2022-01-31 07:00

Sedan våren 2021 finns bara en vårdavdelning kvar på Kalix sjukhus. Orsaken till att avdelningar har lagts ner är att ett 40-tal sjuksköterskor har slutat de senaste två åren – 17 under 2021 och ett 20-tal året dessförinnan. En del har gått i pension, men inte alla.

– Vi har flera erfarna sjuksköterskor som har tagit steget och sagt upp sig. Det beror på arbetsmiljön, lönevillkoren och att de känner sig otillräckliga, säger Maria Almqvist, styrelseledamot i Vårdförbundet med Kalix sjukhus och östra Norrbotten som ansvarsområde.

Det skulle finnas sjuksköterskor att anställa om bara arbetsgivaren skapade bättre förutsättningar, menar hon.

Vårdförbundet och de fackliga företrädarna på sjukhuset har nu tillsammans med arbetsgivaren startat ett arbetsmiljöarbete på vårdavdelningen.

– Många som slutade påtalade att patientsäkerheten var hotad. Jag sagt till personalen att det är viktigt att de skriver incidentrapporter när det sker något avvikande, säger Maria Almqvist.

I dag är det brist på vårdplatser i Kalix. Patienter blir liggande kvar på akuten och de platser som finns på vårdavdelningen upptas till största del av multisjuka patienter som behöver mycket vård, berättar hon.

– Det innebär att patienter som inte är fullt lika sjuka får stanna i hemmet och blir den kommunala hemtjänstens och omsorgens ansvar, så att de också blir pressade.

S-politiker i Kalix bjöd in Vårdförbundet till ett möte i mellandagarna och skrev efter det ett uppmärksammat debattinlägg.

– Det är oroväckande att vi bara har en vårdavdelning kvar i kommunen. Folk behöver ha nära till vård, säger Susanne Andersson, kommunpolitiker, tillika Socialdemokraternas ordförande i Kalix.

Erik Söderlund, kommun- och regionpolitiker i Kalix, är också bekymrad.

– Den nuvarande nivån är för låg och vi är oroliga att vårdplatserna dras ner ännu mer, så att det helt enkelt inte funkar längre.

Vad de framförallt önskar nu är att personalpolitiken ses över. Bland annat föreslår de att personer över 60 år ska ha möjlighet att jobba 80 procent med 90 procents lön och 100 procents pensionsavsättning.

– Det är ju krävande jobb och under pandemin har det varit extremt slitigt, säger Susanne Andersson.

Hon tycker också att man ska se över arbetsmiljön och schemaläggningen tillsammans med personalen, samt minska administrationen i regionen. När det gäller sjuksköterskor som har sagt upp sig tycker hon att man ska ringa upp dem och fråga vilka krav de skulle ställa för att komma tillbaka.

Blir inte det orättvist mot de som inte har sagt upp sig?
– Man måste ändå ha en bild av varför människor slutar, svarar hon.

I förlängningen är de rädda att sjukhuset läggs ner.

– Det är väl den rädslan som finns hos oss och jag tror den finns hos befolkningen också, säger Erik Söderlund.

Enligt regionrådet Linda Frohm (M), som också bor i Kalix, har majoritetspartierna inga planer på att lägga ner eller avlöva verksamheten på Kalix sjukhus. Hon påtalar att man under sin mandatperiod bland annat har investerat i MR-kamera och öppnat planerad operation i Kalix samt fattat beslut om en fast mammografiutrustning.

– Detta innebär en avsevärd utveckling av sjukhuset, säger hon och ger en passning tillbaka till S-politikerna.

– Under föregående majoritet med Socialdemokraterna i spetsen har en kraftig centralisering av hälso- och sjukvården genomförts i länet med nedläggningar av verksamhetsområde efter verksamhetsområde på Kalix sjukhus.

Några planer på att minska antalet vårdplatser finns varken i Kalix eller på något annat sjukhus i länet, berättar hon. Däremot instämmer hon i att det finns för få disponibla platser på sjukhuset.

– Anledningen är att vi har brist personal inom slutenvården, framförallt sjuksköterskor. I majoriteten arbetar vi just nu hårt för hitta vägar till rekrytering och tydliga uppdrag har givits till verksamheten, säger Linda Frohm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!