Sveriges Ekokommuner (Sekom) hade årsmöte i Kalix och företrädare för 43 av de 102 kommunerna (två medlemmar är regioner) som är med där, var på plats.
På det två dagar långa programmet fanns föreläsningar, redovisningar och studiebesök.
– Vi får kunskaper om den senaste forskningen, säger Kjell Bergkvist, Sundsvall, ordförande i Sekom.
– Det är ett stort värde i att ses och byta erfarenheter, säger Sven Nordlund, ledamot i styrelsen, Kalix.
Årsmötet ska skicka en skrivelse till regeringen om att persontrafiken på tåg måste prioriteras högre.
Företrädarna berättar att just denna sammankomst också visar att trafiken inte fungerar:
Medlemmar uppges inte ha kunnat boka tågbiljetter i god tid till och från Kalix på grund av banarbeten och andra infrastrukturproblem.
– Vi brukar ha ett hundratal företrädare på årsmötet, på grund av att det inte fungerat med tågtrafiken hit upp har många tyvärr uteblivit, säger Kjell Bergkvist som åkte tåg från Sundsvall till Kalix med långa väntetider längs sträckan.
– Det blir otroliga restider, vilket gör att ett antal väljer att sätta sig i bilen i stället.
– Det finns människor som tagit egna beslut om att sluta flyga, säger Sven Nordlund.
De ser stora skillnader i landet avseende goda kommunikationer.
De säger att bristen på fungerande persontrafik på tåget får konsekvenser för arbetsmarknad, utbildningsmöjligheter och besöksnäring.
"Vi behöver snabbare, säkrare och mer miljövänliga resor och transporter för att kunna stärka den hållbara samhällsutvecklingen och näringslivets konkurrenskraft i hela Sverige. Vi behöver möjligheter att flytta transporter från väg till järnväg och på så sätt ytterligare minska utsläppen av koldioxid" skriver Sekom.
Uppmaningen är att staten bör ta det direkta ansvaret för en modern och effektiv järnvägsförbindelse genom hela Sverige, och binder samman Europa med Barentsregionen via Europakorridoren, Baltic link, Västkustbanan, Ostkustbanan, Bothniabanan och Norrbotniabanan med anslutning till de övriga järnvägarna i norr.
"Genom att på olika sätt konkretisera flera av de nationella strategierna kan också det viktiga Agenda 2030-arbetet gå in i en mer handlingsinriktad fas. Det gäller att gå från ord till handling och inte stanna vid visioner eller blunda för problemen som behöver åtgärdas i nutid", avslutas skrivelsen till regeringen.