Naturnära upplevelser, skonsam motion och ett lättsamt fritidsnöje verkar vara det som lockar. Vid Vitvattnets stationsbyggnad träffar Norrbottens Media några bitna dressintrampare. Det är där dressinturerna utgår ifrån och det tack vare av Ann-Charlotte Lundqvist som startade sin ovanliga turistverksamhet 2015.
Den 9,3 mil långa Haparandabanan trafikerades i cirka hundra år fram till 2012, mest med godstrafik. Banan går mellan Morjärv via Vitvattnet och Karungi till Haparanda.
I gamla tider användes dressiner som arbetsfordon för till att ta sig till platser där banor behövde underhåll. Då var fordonen tunga och otympliga. De dressiner som Ann-Charlotte hyr ut är specialtillverkade och är lätta att trampa på, de väger inte mer än 70 kg.Hon är noga med att poängtera att man måste följa säkerhetsföreskrifterna och att barn under 16 år inte får åka iväg utan vuxens sällskap. Cykelhjälm är att rekommendera.
Josefin Andersson är en av dem som brukar hyra dressin;
–Det är jättekul att trampa. En gång när vi var ute hela familjen hade några av oss hunnit före med den ena dressinen och stannat till för att vänta in de andra. Då kunde vi höra på långt håll hur våran son skrek av skratt hela vägen! Det är härligt att trampa, det går mycket lättare än en vanlig cykel och man får se så mycket djur och natur längs rälsen. Det är stor skillnad jämfört med att cykla på vägar. Det är ett väldigt fint initiativ med sådana här aktiviteter, det gör bygden levande, säger hon.
Ann-Charlotte Lundqvist kommer från Örnsköldsvik men kom till Kalix på grund av att hennes sambo bor och verkar här. Innan hon drog igång sitt företag med dressiner, café och en naturbelägen uthyrningsstuga, sökte hon och fick ett EU investeringsstöd från Länsstyrelsen. Vitvattnets stationsbyggnad hyr hon under sommarsäsongen men dressinerna går att hyra från tidig vår till sen höst, så länge vädret tillåter. Haparandabanan är Sveriges längsta nedlagda järnväg berättar hon.
Ute vid dressinparkeringen möter jag Ylva och Albert Arnhof som även de brukar hyra dressin och ibland ta med sig sina långväga gäster på tur. Även de talar sig varma om just naturupplevelsen man får längs Haparandabanan.
–Det här är en folkhälsobefrämjande aktivitet. Jag har artros i knäna jag får ont av att gå men att trampa dressin går utmärkt. Och det ska visst fungera om man har dåliga höfter har jag hört.
–Ja de är ju så bra konstruerade med kullager så det går lätt att ta sig fram, säger Albert.