TÖRE
Robert Lundbäck tog över restaurangen intill macken i Töre för ett par år sedan.
Den uppges ha varit i mycket dåligt skick och maten lär inte ha varit av det slaget att stammisarna köade.
– Tanken var att ha en hamburgerrestaurang här, men efter en lång bilsemester med mycket snabbmat var det uteslutet, säger Robert Lundbäck.
Kökschef med brinnande intresse
Husmanskost och á la Carte - så mycket lokala råvaror som möjligt - blev grejen.
Mattias Bergström anställdes som kökschef och fick fria händer i köket.
Han pratar om kött som levereras till från närliggande gård till restaurangen, om potatisen, sylten, grönsakerna och äggen - allt ekologiskt - som också kommer från trakten.
– Smakerna är så mycket bättre i närproducerat och ekologiskt! Råvarorna är mer smakrika och de är inte mycket dyrare, säger Mattias Bergström.
Bensinstation - och krav
Per Holmqvist för Nordansmak (sammanslutning för närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt) är imponerad.
– En vägkrog intill en bensinstation med kravcertifierad mat, det är helt osannolikt, säger Per Holmqvist och fortsätter:
– Näringen förstår tyvärr inte storheten i det här, att odla ekologiskt i Norrbotten och ta vara på maten här. Jag hoppas verkligen att fler ska följa det här exemplet.
Robert Lundbäck avslöjar att han har planer på att utöka med ännu en restaurang, oklart var, men förslag lär finnas.
Medvetenheten
Medvetenheten kring maten och dess betydelse ökar:
Försäljningen av ekologiska varor lär ha ökat med elva till tolv procent under 2013, uppger TT Nyhetsbyrån.
– Det är fantastiska siffror för 2013. Försäljningsökningen är helt konsumentdriven, säger Cecilia Ryegård, verksamhetsansvarig på Ekoweb (bevakar den ekologiska marknaden) till TT Nyhetsbyrån.
En stor del av ökningen tros bero på giftlarmen om vin och bananer under förra året.