Svårt sjuk skulle bussas till Umeå

Ett år innan en svårt sjuk man dog på bussen, kunde samma sak ha hänt John Sundqvist, 85.Även han hänvisades att åka buss från Kalix till sjukhuset i Umeå.– Jag brukar aldrig protestera, men den här gången kände jag att det var fel, säger John Sundqvist som tack vare sonen fick resa med bil.

John Sundqvist vill skapa debatt kring sjuka människors transporter till andra sjukhus och vad som är rimligt.
”Jag brukar inte protestera, jag brukar tänka att det mesta går, men den här gången kändes det fel” säger han, här med sönerna Bertil Sundqvist (till vänster) och Göran Sundqvist.

John Sundqvist vill skapa debatt kring sjuka människors transporter till andra sjukhus och vad som är rimligt. ”Jag brukar inte protestera, jag brukar tänka att det mesta går, men den här gången kändes det fel” säger han, här med sönerna Bertil Sundqvist (till vänster) och Göran Sundqvist.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2014-03-05 05:00

NSD berättade för en tid sedan att en äldre man med svåra förträngningar vid halsens blodkärl fick akutremiss från Kalix sjukhus till Umeå sjukhus för operation där.

Han hänvisades att åka buss till Umeå, drabbades av en stroke under resan och hans liv gick inte att rädda.

Det ärendet ligger hos Inspektionen för vård och omsorg för granskning.

Sjukdomen

Ett år tidigare, i november år 2012, hade John Sundqvist samma sjukdom.

Förträngningarna vid halsen bedömdes till 75-85 procent.

Hustrun Annikka Sundqvist berättar att kramperna kom allt oftare, att maken återkommande svimmade och att beskedet om den snara operationen därför var mycket välkommet.

John Sundqvist fick akutremiss till Umeå sjukhus.

Inför operationen bad han att få åka hem och vila upp sig, men det bedömdes för riskabelt.

Det bedömdes dock inte för riskabelt skicka samma patient med buss 33 mil enkel väg, med en restid på mellan knappt sex och sju timmar (beroende på vald resa), och utan tillgång till medicinsk personal.

Blödningar under bilresan

John Sundqvist säger att han var orolig inför resan, han pratade med hustrun och sönerna Göran och Bertil.

Det bestämdes att Göran Sundqvist skulle skjutsa sin pappa till Umeå.

– I en bil har man bättre uppsikt, det känns tryggare, det går också snabbare att agera om någonting inträffar. Pappa hann få flera små blödningar trots att vi åkte bil och väl framme på plats var det flera hundra meter att gå innan vi kom fram till rätt avdelning, säger Göran Sundqvist som innan avresan frågade den aktuella läkaren om pappan inte kunde få åka ambulans.

– Läkaren svarade "vill du betala det då?". Jag svarade att jag skjutsar pappa själv, "ja, men ännu bättre", svarade läkaren, säger Göran Sundqvist.

"Var finns empatin?"

Bertil Sundqvist säger att han och Göran Sundqvist träffade behandlade läkare efteråt, för att påtala det orimliga i att skicka svårt sjuka människor med buss.

– Vi gjorde det för att det här inte skulle hända igen, och så hände det i alla fall… Det är så fruktansvärt att tänka sig att en människa fick dö på bussen... Det är ovärdigt att behandla människor så. Det känns ärligt talat som att landstinget chansar när det gäller äldre människor och det är hög tid att politikerna medvetandegörs om det här, säger Bertil Sundqvist.

Operationen gick bra och John Sundqvist påtalar att vården varit mycket bra, både i Kalix och i Umeå.

Kritiken handlar uteslutande om transporterna.

– Landstingets centralisering innebär naturligtvis fler transporter. Om det finns för lite pengar för att göra säkra transporter, då måste sjukhuset begära mer pengar, säger Bertil Sundqvist.

– Var finns känslorna, var finns empatin? Det som hänt är en tragedi och det får inte hända igen, säger Göran Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om