Det är årets näst sista dag, klockan är strax efter 13 och Maria Svedlund har parkerat bilen och plockar ut skidutrustningen. Det är några minusgrader och i samma veva vräker snön, som från ingenstans, ned i stora flingor.
– Vi får se vad det blir för före nu, säger hon medan hon tar på sig grejerna.
Maria Svedlund är flitig motionär på Kalix skidstadion, hon har redan hunnit med 15 eller 16 skidturer den här säsongen.
– Skidåkning är bra träning och så mår jag så bra av att vara ute. Jag blir så glad när jag ser familjer som är ute och åker med sina barn, säger hon, som nu ser fram emot mer snö så att favoritsträckan Metträskrundan blir åkbar.
Kalix skidstadion är från början av 1980-talet, dåvarande fritidschefen Sture Karlsson var idégivare och projektledare för satsningen. Första slingan lär ha varit 3,5 kilometer, den kom att utökas med en femkilometersslinga och senare en slinga på en mil.
– När Rudträskbacken (den intilliggande slalombacken) kom till utvecklades stadion ytterligare med spår runt backen och blev det vi i dag kallar SM-slingorna, säger Stig Strömbäck, enhetschef fritid med ansvar för bland annat skidstadion.
– Vi får väldigt mycket beröm av elitåkarna, det är en utmanande bana, och vi får väldigt mycket beröm för skidspåren. De som ansvarar för spåren hos oss får åka i väg till andra delar av landet för att göra spår inför tävlingar där, säger han.
Utvecklingen på skidstadion fortsatte, senare med byte av bron in till stadion. Det var inför SM-deltävlingen 2015.
– Målet var att få SM-tävlingen 2008, 50 år efter den senaste SM-tävlingen i Kalix 1958. Det gick inte, men några år senare blev den verklighet, säger Stig Strömbäck.
På senare år har skidstadion utvecklats med en tillgänglighetsbana, som också används för rullskidåkning. Den invigdes 2022. Allmänna arvsfonden (4 miljoner kronor), Riksidrottsförbundets Idrottslyftet (600 000 kronor), Kalix kommun (2,7 miljoner kronor) och Kalix skidklubb (400 000 kronor) stod bakom den investeringen på totalt 7,7 miljoner kronor.
Området har röjts, spåren breddats och belysningen uppdaterats.
Konstsnöanläggningen har också kommit till på senare år och den gamla klubbstugan har ersatts av en byggnad som kommunen inte längre använde, och den är klubbstuga för Kalix skidklubb och OK Vargen.
– Jag kan inte nu säga hur mycket pengar Kalix kommun har satsat i skidstadion, men det är klart att det är väldigt mycket pengar genom åren. Det är ett prioriterat friluftsområde, det är en jättefin anläggning och väl investerade pengar eftersom de går till folkhälsan. Anläggningen används väldigt frekvent av Kalixborna och människor från närliggande kommuner eftersom vi är ganska tidiga med snö, säger Stig Strömbäck.
Roger Niemi är vice ordförande i Kalix skidklubb. Han säger att Kalix skidstadion i dag är en välskött anläggning och han beskriver samarbetet med Kalix kommun som jättebra.
– Det har hänt mycket på skidstadion på senare år, den var förr lite "på dekis", men i samband med de första SM-tävlingarna blev det en uppryckning och utvecklingen har fortsatt. Vi har nu större tävlingar som SM-deltävlingar, Ungdoms-SM och cuptävlingar vart annat år. Tillsammans med Kalix kommun drar vi vårt strå till stacken för att sätta kommunen på kartan, säger Roger Niemi.