Svag ledning och outbildad personal

En svag ledning, inga klara riktlinjer och outbildad personal. En före detta vårdare på Johannisbergs ungdomshem är starkt kritisk mot institutionen, som tillbakavisar kritiken.

"Ungdomarna på Johannisberg är de trasigaste som finns. Svikna av vuxenvärlden och kan inte känna tillit till någon".FOTO: Natalie Seger

"Ungdomarna på Johannisberg är de trasigaste som finns. Svikna av vuxenvärlden och kan inte känna tillit till någon".FOTO: Natalie Seger

Foto: Natalie Seger

KALIX2010-08-04 20:00

Vårdaren, som vill vara anonym, berättar att under de år som denne arbetade på Johannisberg fanns få anställda med utbildning.
- På Johannisberg jobbar snickare, murare, sågverksarbetare och verkstadsmekaniker, en del har ingen utbildning. Ungdomarna på Johannisberg är de trasigaste som finns. Svikna av vuxenvärlden och kan inte känna tillit till någon. Då är det viktigt att ha rätt utbildning för att veta hur man ska agera.
- När jag jobbade hade bara en av oss tolv pedagogisk utbildning.
Ingen struktur
Personen menar också att ledningen brister och att det inte finns klara riktlinjer för den vårdande personalen.
- Visst, det står att de har miljöterapi, men ingen på golvet vet ens vad det är. På papper har de säkert ett förhållningssätt, men ingenting som fungerar och inget som alla jobbar efter. Det är oerhört viktigt att det finns en struktur som alla följer.

Den före detta anställda är inte förvånad över att sommaren varit stökig och menar att många av vikarierna som kommer in under semesterperioderna är rent olämpliga.
- De har så svårt att få vikarier att de tar in vem som helst från gatan bara de fyllt 25 år. Till och med före detta missbrukare som varit drogfria bara ett, eller två år.
Bemöter kritiken
- Vi strävar efter en mix av personal vad gäller ålder, kön och kompetens. De som nyanställs har alla adekvat utbildning på akademisk nivå, eller som lägst socialpedagogutbildning. Resterande är socialpedagoger eller motsvarande, säger Tomas Fjällvind institutionschef på Johannisberg.
- Sedan har alla, för ett par år sedan, gått en utbildning inom kognitiv beteendeterapi (KBT).

- Vi har haft ett 70-tal ansökningar till sommarens vikariat och har haft ett urval att välja bland. Vi plockar absolut ingen från gatan utan ser till lämplighet. De får en muntlig introduktion och får sedan gå dubbelt i upp till en vecka, säger Fjällvind.
Att det är viktigt med riktlinjer och förhållningssätt håller Tomas Fjällvind med om.
- Det är a och o för de här ungdomarna och en diskussion som vi för hela tiden. Pojkarna är bra på att hitta svagheter i personalgruppen och nyttja dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om