Smina Fredriksson har arbetat som cirkelledare hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i 14 år, på senare år heltid.
Hon har haft sittdans i särskilda boenden i Kalix kommun, 15 pass per vecka, och hon har själv tagit fram programmet.
– Sittdansen är helt mitt projekt, jag har fått visa upp den i andra kommuner också och jag har erbjudit mig att lära ut den så de kan ta den vidare. Vi sitter och gör olika dansrörelser med kroppen till musik och sjunger tillsammans. De äldre har roligt och skrattar och jag brukar säga "vi blev alla yngre den här timmen". Vi tränar rörelser, minne och koncentration, alla utifrån sin förmåga, säger hon.
Hon blev uppsagd och hade nyligen sitt sista pass sittdans.
– Många boende, personal och anhöriga har sagt att det är jättetråkigt att sittdansen tar slut. Jag håller med. Jag har älskat att jobba med äldre, säger Smina Fredriksson som fått förklarat att uppsägningen beror på de kraftigt minskade statsbidragen till studieförbunden.
– Det är hemskt att ta från barn och äldre människor, säger hon.
Sven Tornberg, avdelningschef vid SV Norrbotten, säger att uppsägningarna beror på att studieförbunden under en treårsperiod med start 2025 förlorar 30 procent av statsbidragen.
Han säger att läget i länet är att åtta personer som varit cirkelledare har sagts upp, tio personer finns kvar som cirkelledare, det motsvarar sex årsarbetare. Fem personer har sagt upp som verksamhetsutvecklare, 13 personer, eller 11,25 årsarbetare, finns kvar.
– I det nya statsbidraget är personer med funktionshinder, som är i arbetsför ålder, prioriterade. All verksamhet vi haft i äldreboenden, som exempelvis sittdansen, är otroligt omtyckt och uppskattad, men vi får minskade bidrag för den verksamheten. Det betyder inte att vi inte har pengar för äldre, men inte i samma omfattning som tidigare. Minskade statsbidrag påverkar alla studieförbunden, säger Sven Tornberg som tillägger:
– Det är skit. De som fattat de här besluten har ingen bra uppfattning om vad folkbildning är, gör och betyder för människor. Folkbildningens plats i demokratin, för delaktigheten, en plats där människor lär känna andra och möter mångfald. För många människor är studiecirkeln första steget att ta sig ur isolering och så småningom kanske till en folkhögskola med en yrkesutbildning och senare ut i arbete.
Tillsvidareanställningarna uppges ska ersättas med tillfälliga objektsanställningar när finansiering kan ordnas.
Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun, säger att det är jättetråkigt att sittdansen i de särskilda boendena upphört.
Hon säger att Kalix kommun har aktiviteter i egen regi och i samarbete med andra.
– Politiken har även sagt att ett av målen är att vi ska många aktiviteter i särskilda boenden för äldre. Aktiviteterna är jätteviktiga, de ger stimulans som håller kroppen och själen i gång. Vi måste nu hitta andra aktiviteter. Det behöver inte vara världsomseglingar, för den som är äldre och ibland multisjuk är det mycket värt att vara med och i gemenskap med andra i det lilla. Vi har exempelvis Berggrens fond, baserat på ett arv, där kan verksamheterna söka pengar för olika aktiviteter, säger Anna-Lena Andersson.