Låst läge - vägstriden fortsätter

Fortifikationsverket har asfalterat vägen till Lombens skjutfält - igen. "Jag kan vänta tills de tagit bort maskinerna härifrån, så får vi se om jag tar bort vägen på nytt" säger markägaren Bo Nordebo.

"Jag mår dåligt av att bråka, men som företagare måste jag hävda min rätt och äganderätt" säger Bo Nordebo. Bilden är från 2017, då Bo Nordebo hade grävt bort vägen.

"Jag mår dåligt av att bråka, men som företagare måste jag hävda min rätt och äganderätt" säger Bo Nordebo. Bilden är från 2017, då Bo Nordebo hade grävt bort vägen.

Foto: Privat

Kalix2021-08-24 16:13

Vi berättade i förra veckan att Bo Nordebo grävt av vägen till Lombens skjutfält.

Den fleråriga konflikten handlar om att Bo Nordebo inte vill ha vägen där den nu går.

Anledningen: Det är en grusås just där, han har planer för den, planer som inte är möjliga att förverkliga om vägen går över åsen.

Bo Nordebo vill att Fortifikationsverket använder annan väg, som finns alldeles i närheten av vägen över grusåsen.

Thomas Fredriksson, projektledare vid Fortifikationsverket, säger att den senaste avgrävningen är den enda i år när också asfalten varit på plats på vägen.

– Vi fick gräva ur groparna han gjort och göra om allt, vägens bärighet kan annars inte garanteras. Även fibern som finns i slänten vid vägen skadades tidigare i sommar, den har vi också fått återställa. Vi kan inte bara göra en ny väg, det är mycket arbete och pengar i det, säger Thomas Fredriksson som tillägger "att laga vägen kostar också mycket pengar varje gång".

Hur mycket pengar har det kostat?

– Jag kan inte ännu säga det, jag har ingen slutgiltig siffra på det. 

Nu är vägen asfalterad igen, den färdigställdes på måndagskvällen.

Hur ska ni lösa konflikten kring vägen?

– Jag har haft det här jobbet i snart två år, det har hänt en massa saker innan jag tillträdde. Jag tror och hoppas att det har blivit en attitydförändring sedan det står klart att vägföreningen inte är upplöst. Om vi är flera delägare i någonting så kan inte jag, även om jag tycker att jag fått för lite betalt, gå och gräva av vägen, säger Thomas Fredriksson.

Bo Nordebo säger att ersättningen inte betalades i tid varför förrättningen - enligt honom - fallit.

Bo Nordebo säger vidare att han grävt av vägen fyra gånger hittills i år.

Den är återställd, och asfalterad, igen?

– Jag kan vänta tills de tagit bort maskinerna härifrån, så får vi se om jag tar bort vägen på nytt.

Hur ska ni lösa konflikten kring vägen?

– Fortifikationsverket har redan en annan väg, om de vill ha något annan väg så får de bygga en ny väg. Jag har absolut ingenting emot att det går vägar över min fastighet, bra om jag också har nytta av dem, men i det här fallet är det två miljoner ton grus under och i anslutning till vägen. Jag har köpt maskiner nu värda en miljon kronor för att ta vara på, och förädla, gruset. Jag måste hävda min rätt, säger Bo Nordebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!