Strejkhot och charmoffensiv

KALIX. Föräldrar från Övre bygden uppvaktade Robert Forsberg i går.Kommunalrådet har tidigare sagt nej till att skjuta upp nedläggningen av skolan - nu öppnades en dörr på glänt.- Vi hoppas slippa strejka, men måste få det vi har rätt till, säger föräldern Marianne Danielsson.

Även Robert Forsberg var synbart lättad efter uppvaktningen. Här med Birgit Lundkvist och lilla Ida Maria Andersson. 
FOTO: BOSSE JOHANSSON

Även Robert Forsberg var synbart lättad efter uppvaktningen. Här med Birgit Lundkvist och lilla Ida Maria Andersson. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Foto: bosse johansson

KALIX2008-07-02 06:00
Föräldrarna har begärt att höstens nedläggning av Vitvattnets skola ska senareläggas i två år.
I ett medborgarförslag har man presenterat sparförslag på en halv miljon kronor, varav merparten avser lägre hyra för skolbyggnaden och billigare skolskjutsar.
Löftet försvann
Robert Forsberg har dock sagt nej till kravet på ett extra kommunstyrelsemöte för att hinna behandla medborgarförslaget före skolstarten i höst.
Föräldrarna befarar att barnen far illa och att det kan bli fler skolbyten. Friskolans etablering i Kalix gör nämligen att fler skolor blir nedläggningshotade.
Dessutom har Övre bygden ansökt om egen friskola från hösten 2009 och då vore det en nackdel om skolan varit stängd ett år.
- Barn- och grundskolenämnden beslutade i februari att vi skulle få driva skolan och förskolan i intraprenadform. Men det löftet försvann, det har sopats under mattan på ren svenska, sade Marianne Danielsson före gårdagens uppvaktning där ett
tiotal föräldrar deltog.
Låsta positioner
Robert Forsberg hade s-partikamraten Stig Carlsson vid sin sida och det visade sig snabbt att positionerna var låsta.
- För att ändra ett fullmäktigebeslut krävs ett nytt fullmäktigebeslut. Det är en lång process och vi tycker att saker och ting inte förändrats. Det beslut vi tagit står fast, sade Forsberg.
Det senaste året har Vitvattnets skola haft 22 elever, plus 13 barn
i förskolan.
Det har fötts flera barn under den senaste tiden och fler är på gång, men Forsberg spelade ut föräldrar mot varandra:
- Jag har träffat föräldrar i Vitvattnet som tycker det är skönt att beslutet är taget. Jag påstår att då det blir runt 20 elever på en skola är det inte bra för barnen.
Fler pedagoger
Föräldrarna undrade vad som var fel i Övre bygdens kalkyler, varför kommunen tackar nej till en halv miljon kronor. Forsberg svarade att pengarna måste användas bättre.
- Vi ska krympa ytorna, få färre kvadratmeter per elev. Med små enheter blir det fler pedagoger på hundra elever.
Föräldrarna stod fast vid kravet att medborgarförslaget ska beredas i tid före skolstarten.
- Vi kommer inte att ge oss. Vi känner oss trängda och får vi det inte prövat skickar vi inte våra barn till Gammelgården, sade Marianne Danielsson.
Kommunallagen
- Jag tycker det är väldigt olyckligt om ni håller era barn hemma. Det är inte rätt mot barnen, vi har sett till hela kommunens bästa, svarade Forsberg.
- Vi tänker på barnen och bygdens framtid. Vi har erbjudit er en besparing, men ni ratar den, slår in spiken i kistan, replikerade Danielsson.
Forsberg sade att han litade på tjänstemännens siffror, men själv "inte kan detaljerna".
En halv miljon är inga detaljer, tyckte då Birgit Lundkvist:
- Kommunallagen säger att kommuner ska hushålla med resurserna. Det här är skandalöst slöseri. Varför tar du inte fram siffrorna? Jag kräver att få se dem, sade hon.
Rådet backade
Plötsligt backade Robert Forsberg.
Han lovade detaljläsa medborgarförslaget och gå igenom fakta tillsammans med skolchefen.
- Vi tar fram underlaget, sedan kan vi titta på det tillsammans. Det ligger ungefär en månad bort. Det tar tid att ta fram underlaget, det hoppas jag ni har förståelse för.
Kommunalrådet önskade föräldrarna en bra sommar och alla tycktes nöjda efter uppvaktningen.
- Jag blev glad då han sa att han ska titta på siffrorna en gång till. Och att vi får vara med, sade Birgit Lundkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om