Storsatsning på vindkraftspark

Två nya vindkraftverk för 100 miljoner kronor är på gång i Axelsvik utanför Båtskärsnäs.Luleå Energi AB, Billerud Karlsborg och Concentusgruppen blir delägare i bolaget Kalix Vindkraft AB.- Jag tror att det kan bli ytterligare tre-fyra vindkraftverk i samma område, säger Rolf Sandlund, bolagets styrelseordförande.

Härifrån styrenheten leder en 70 meter hög stege upp till toppen av navet. Sven-Olov Spegel är inte höjdrädd men det gäller förstås att använda säkerhetssele. FOTO: BIOSSE JOHANSSON FOTO: bosse johansson

Härifrån styrenheten leder en 70 meter hög stege upp till toppen av navet. Sven-Olov Spegel är inte höjdrädd men det gäller förstås att använda säkerhetssele. FOTO: BIOSSE JOHANSSON FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

KALIX2008-07-05 06:00
Det befintliga vindkraftverket togs i bruk 2007 och producerar cirka två miljoner kilowattimar per år. Nu är miljötillstånd och bygglov klara för två nya vindkraftverk.
Upphandling pågår med målet att de ska vara i drift i slutet av 2010.
- Efter utbyggnaden kommer vi att leverera cirka 15 miljoner kilowattimmar miljövänlig el. Det motsvarar uppvärmning av cirka tusen normalvillor i Sverige, säger Sven-Olov Spegel, vd i Kalix Vindkraft AB.
Miljöprofil
Enligt Billerud Karlsborgs vd, Stina Blombäck, är det i linje med brukets miljöprofil att vara med.
- Vi använder förnyelsebar råvara i våra produkter, och vår turbin producerar ungefär 65 procent grön el av den elkraft vi förbrukar. Därför ser vi det som ett naturligt steg att även bidra till att utveckla annan miljövänlig elkraft.
Det befintliga vindkraftverket i Axelsvik har tillverkats i Uleåborg. Tillverkaren betalar mellanskillnaden om kraftverket är igång mindre än 97 procent av tiden - hittills har rotorn snurrat 93,5 procent.
Vinsten investeras
De så kallade elcertifikaten gynnar förnyelsebara energikällor som vindkraft. Det ger Kalix Vindkraft AB 35 öre per kilowattimme, plus dagspriset 55 öre.
- Samtliga ägare har ett långsiktigt investeringsperspektiv. Det möjliggör att framtida vinstmedel i hög grad kommer att investeras i nya projekt, säger Rolf Sandlund.
Bolaget arrenderar marken av Sveaskog. Blir det fler än tre vindkraftverk säger avtalet att Vattenfall ska få procent av omsättningen.
Även Billerud äger mark i Axelsvik och det förbättrar möjligheterna att bygga en större vindkraftspark.
Bra för bygden
- Axelsvik är en bra plats för vindkraft och vi ser gärna en fortsättning. Det känns bra att ett lokalt bolag driver utvecklingen, det är väldigt bra för bygden, säger Stina Blombäck.
Vattenfall ska bygga kraftigare nät till vindkraftsparken, för kostnaden står Kalix Vindkraft AB.
Ljudet från vindkraftverk brukar ibland upplevas negativt av närboende. Mot kraftverket i Axelsvik har dock protesterna varit relativt små och en överklagan har avslagits av Miljödelegationen.
Vindkraftsbolaget tror inte heller det blir några stora miljöproblem med de nya kraftverken.
Största kategorin
De blir cirka 145 meter höga inklusive vingen, jämfört med 101,5 meter i dag. De tillhör största kategorin av vindkraftverk och placeras längre bort från Båtskärsnäs, 300-600 meter från det befintliga.
Luleå Energi AB ägs till 70 procent av Luleå kommun. Bolaget har tidigare inte satsat på elkraftsproduktion men blir nu en av huvudägarna i Kalix Vindkraft AB.
- Vi håller även på att utveckla nya projekt i Luleå, ska sätta upp en mast för att mäta vinden på Plannjatomten. Det kan bli aktuellt med flera vindkraftverk där, säger Gunnar Eikeland, vd i Luleå Energi AB.
- Vi hoppas få vara med i Luleå Energis framtida projekt, tillägger Rolf Sandlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om