Grundskolan är i gång och det uppges inte finnas några planer på att stänga den med anledning av pandemin.
– Vi diskuterar inte att stänga grundskolan, nu, vi följer ju Folkhälsomyndighetens direktiv även i den frågan. Jag får ett par samtal om dagen från föräldrar som är oroliga för att skicka sina barn till skolan, det kan exempelvis handla om att människor i riskgruppen finns i samma hushåll. Många söker nog inte egentligen svar då det inte heller är svar som jag kan ge, de är mer ute efter att få bolla sin oro med någon och det förstår jag, säger Charlotte Sundqvist.
Gymnasieskolans elever undervisas på distans.
– När vi tittar på riket i stort så vet man att en hög andel unga som studerar på distans mår dåligt. Vi ser ett ökat tryck på kuratorerna även i Kalix, och vi måste möta det behovet av stöd, säger Charlotte Sundqvist som apropå anledningen till att fler unga mår dåligt säger så här:
– Skolan är en viktig arena för många unga, kanske den enda arena de mår bra i, och nu finns inte den för dem på samma sätt och vi har en oro för pandemin. Inte alla unga har någon utanför skolan att prata med. Det här, att många unga mår sämre, kan vi se innan loven också.
Charlotte Sundqvist säger att det finns människor att prata med i skolan, även för föräldrar vars ungdom inte mår bra, och att arenan finns kvar för den som verkligen behöver den:
– Vi har möjlighet att ta in enstaka elever till skolan, det är inte helt stängt, och det gör vi också. Det använder vi för dem som behöver mer stöd i undervisningen och det kan vi använda för måendet också. Vi tittar nu också på hur skolan, fritid och kultur och socialförvaltningen kan samarbeta för att hjälpa ungdomarna genom detta.
Malin Åberg, trygghets- och preventionssamordnare vid Kalix kommun, har uppdraget att samla aktörerna.
– Vi ska starta en arbetsgrupp där de olika delarna är representerade för att gemensamt hitta något konstruktivt utifrån det alla har med sig. Det kan vara att, utifrån de regler som gäller förstås, skapa nya arenor. När ungdomarna inte har den sociala ytan som skolan är när den är i gång på plats, ökar behovet av att träffas utanför skolan. Vi behöver hitta nya vägar till saker som lockar och inspirerar ungdomarna, säger Malin Åberg.